НОВИНИ

Днес на Евро 2020: Два европейски шампиона един срешу друг

bnt avatar logo
от Калоян Николов
12:34, 03.07.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
евро 2020 два европейски шампиона един срешу друг
Слушай новината

След като снощи Испания и Италия намериха място във финалното каре на УЕФА Евро 2020, днес ще станат ясни и другите два полуфиналиста на първенството!

От 19.00 часа българско време на Олимпийския стадион в Баку Чехия се изправя срещу Дания, като срещата ще бъде излъчена ОНЛАЙН ексклузивно за читателите на bntnews.bg!

Чехия и Дания са две от приятните изненади на Европейското първенство до момента.

Съставът на Ярослав Шилхави се класира за елиминационната фаза на надпреварата като трети отбор в група "D", където бяха отборите на Англия и вицесветовният шампион Хърватия. Чехите започнаха участието си в груповата фаза с впечатляваща победа над Шотландия (2:0), равенство с Хърватия (1:1) и минимална загуба от "Трите лъва" (0:1).

На осминафиналите Патрик Шик и компания елиминираха един от фаворитите за спечелването на европейската титла - Нидерландия (2:0), след великолепна и дисциплинирана игра на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам.

Освен за класиране на 1/2-финалите на Евро 2020, тимът на Шилхави ще се стреми тази вечер да помогне на своя нападател - Патрик Шик, да излезе на челната позиция в голмайсторската листа на турнира. Към момента 25-годишният офанзивен футболист има реализирани четири попадения от четири изиграни срещи, като лидер в тази класация е Кристиано Роналдо с пет гола, но неговия тим Португалия отпадна още на 1/8-финалите от Белгия.

От друга страна, отборът на Дания започна участието си на първенството на Стария континент по ужасяващ начин. В откриващия мач на група "B" срещу Финландия в Копенхаген, Кристиян Ериксен претърпя сърдечен арест в самия край на първото полувреме, като над 15 минути лекарските екипи на двете нации се бореха за спасяването на живота на датския футболист. В последствие, развръзката на ситуацията бе благополучна за Ериксен, който бе откаран в болница, но не и за "червения динамит", който загуби от финландците на Паркен с 0:1.

Покосен от загубата на своя най-добър футболист, отборът на Дания допусна загуба и във втория си мач от груповата фаза, когато отново на "Паркен", скандинавците понесоха поражение от Белгия (1:2), въпреки че се оттеглиха на почивката при резултат 1:0 в своя полза.

Дания успя да заеме второто място в група "B" благодарение на разгромния си успех срещу Русия с 4:1 и по този начин да изпревари "Сборная" и Финландия в крайното класиране, въпреки че и трите тима имаха еднакъв точков актив.

"Червеният динамит" избухна на 1/8-финалите на Евро 2020, след като отнесе състава на Уелс с 4:0 и си гарантира първо участие на 1/4-финалите на Европейско първенство за първи път от Евро 2004 в Португалия.

Тазвечерния сблъсък между Чехия и Дания ще е трети между двете нации на Европейско първенство, като Чехия има победи в предишните два с 2:0 в груповата фаза на Евро 2000 и 3:0 в четвъртфиналите на Евро 2004.

В столицата на Азербайджан ще се срещнат два отбора, които са ставали европейски шампиони - Чехия през 1976 година в Югославия (като Чехословакия) и Дания през 1992 година в Швеция.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в русенското село Сваленик заради лошото състояние на пътищата в района
Протест в русенското село Сваленик заради лошото състояние на пътищата в района
Страхотен успех! Девойките на България до 14 г. са сред най-добрите четири отбора в Европа и се класираха за Световното първенство
Страхотен успех! Девойките на България до 14 г. са сред най-добрите четири отбора в Европа и се класираха за Световното първенство