НОВИНИ

ДНСК сезира прокуратурата за незаконни действия на главния архитект на София

гратисен период шофиране северната скоростна тангента без винетка
bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 08.12.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

ДНСК сезира Върховната апелативна прокуратура за незаконосъобразни действия на главния архитект на София, свързани с отбивката за село Мрамор на Северната скоростна тангента.

Според ДНСК главният архитект на Столична община е издал нищожно разрешение за строеж (РС), с което е направен опит да се промени статута на временна пътна връзка за село Мрамор при строежа на Северна скоростна тангента.

Разрешението е издадено в нарушение на изискванията за компетентност, пълна липса на правно основание и предмет. Това са тежки и радикални пороци, които водят до неговата нищожност, посочват от Дирекция за национален строителен контрол.

Същевременно в ДНСК е постъпило писмо от Върховна административна прокуратура за извършване на проверка на състоянието на пътен възел Западна дъга - Северна скоростна тангента, отбивка за село Мрамор-София.

Съгласно ЗУТ по време на строителството могат да се правят временни пътища за нужди, свързани с организация и механизация на строителството, с разрешение на органа, който издава разрешението за строеж. Тези временни пътища обаче не представляват самостоятелен обект според ЗУТ. За тях не се издава разрешение за строеж и се премахват непосредствено преди въвеждане в експлоатация на обслужвания от тях основен строеж.

В конкретния случай временният път е част от проектната документация към РС-54/29.08.2016г., издадено от министъра на регионалното развитие и благоустройството за обект: „Път II-18 Софийски околовръстен път в участъка от км 0+780 до км 6+300“, с подобекти: 1. Директно трасе от км 4+033 до км 4+437; 2. Директно трасе от км 4+900 до км 5+920; 3. Пътен възел „Северна скоростна тангента“; 4. Пътен възел „Стефансон“; 5. Улица „Гара Волуяк“.

Път II-18 Софийски околовръстен път е Републикански път и само министърът на МРРБ е компетентен да издаде РС. Всяка промяна на този строеж или на предназначението му е от компетентността на министъра, а не на главния архитект на СО, посочват от ДНСК.

За оспорваното разрешение за строеж на главния архитект на СО липсва предмет и правно основание за издаването му. В него строежът е определен като пета категория без да са посочени законовите разпоредби квалифициращи го като такъв. От така съставеното разрешение не става ясна волята на издателя на административния акт по отношение на предмета и не може да се направи преценка какво в действителност е разрешено да се извършва.

Промяна на предназначение по смисъла на ЗУТ се допуска само на самостоятелен строеж или реална част от строеж. Временният път не се въвежда в експлоатация, а подлежи на премахване.

В конкретния случай „временната пътна връзка“ не съвпада и с предвижданията на действащия подробен устройствен план, се казва в позицията на Дирекция за национален строителен контрол.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО: Ваксините са ефективни срещу новия вариант на COVID-19
СЗО: Ваксините са ефективни срещу новия вариант на COVID-19
Засякоха мистериозен обект на Луната
Засякоха мистериозен обект на Луната