НОВИНИ

До 2050 г. населението ще намалява в 61 държави, включително и България

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:24, 19.03.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

8 милиарда достигна населението на света още в края на миналата година. От ООН прогнозират, че между 2050 г. и 2060 г. хората на планетата ще наброяват 10 милиарда. След това експертите прогнозират спад или застой на популацията. Най-бързо се увеличава населението в най-бедните страни. В България, както и навсякъде в Европа, тенденцията е низходяща. Намалява и населението на Русия и Япония.

Населението на света са увеличава откакто се води статистика. В доклада на ООН е изчислено, че през 2080 г. населението на земята ще мине 10,5 милиарда.

"За да може населението да остане такова, както е било преди това, приблизително е изчислено, че при ниските равнища на смъртност, които сме достигнали, е необходимо една жена да ражда средно 2,1 деца. Очаква се до 2050 година намаляването на населението да се случи в 61 страни в света, включително България", каза доц. Стоянка Черкезова, Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Противно на прогнозите, че много хора ще умрат от глад, според доклад на Световната федерация за борба със затлъстяването до 2025 година, повече от половината от населението на света ще бъде с наднормено тегло.

"Най-важното, от което ние можем да се притесняваме, когато говорим за наднормено тегло, е нашето здраве и колко живеем, например в много развитите страни при мъжете е установено, че прекомерната консумация и употребата на алкохол се срещат при тези, които са най-високо в йерархията", допълни доц. Стоянка Черкезова.

В България социалните неравенства са много големи. Разликата между най-богатите и най-бедните е 8 пъти и това влошава качеството на живот.

"Тези неравенства са толкова високи, че могат да се срещнат на много малко места по света, включително в африкански държави, които са пред гражданска война", заяви доц. Стоянка Черкезова.

Също така у нас се наблюдава и друго неравенство - раждаемостта е или много ранна на около 15 години при по-необразованата част от населението или прекалено късно при по-образованите дами.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трилистник на протест - хората се тревожат, че Стряма пак ще ги наводни заради непочистеното корито
Трилистник на протест - хората се тревожат, че Стряма пак ще ги наводни заради непочистеното корито
Най-голямата швейцарска банка е в напреднал етап на преговори за придобиване на Credit Suisse
Най-голямата швейцарска банка е в напреднал етап на преговори за придобиване на Credit Suisse