НОВИНИ

Путин посети Мариупол

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:22, 19.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Точно една година след ракетните удари срещу драматичния театър в Мариупол, от Кремъл съобщиха, че руският президент Владимир Путин е посетил окупирания украински град. Тогава въпреки надписа на руски ДЕЦА, който можеше да бъде забелязан и от самолет, сградата, в която се укриваха стотици цивилни, беше изравнена със земята. Твърди се, че Путин е посетил първите новопостроени сгради в Мариупол. От Киев определиха визитата като "цинична" и "завръщане на местопрестъплението".

Тези кадри са разпространени от Кремъл. Твърди се, че са заснети в Мариупол в съботната нощ. След визитата в Севастопол, Владимир Путин се е качил на хеликоптер и е отпътувал за окупирания украински град.

Кара кола по тъмните улици, а руският вицепремиер Хуснулин му разказва плановете за възстановяване на сравнения със земята след руските удари град. "Центърът е много красив" се чува да казва вицепремиерът. Според ООН 90% от сградите са унищожени, а 350 000 от наброяващия половин милион души град, са го напуснали.

Според руските власти обаче сега тук живеят около 300 000 души. Разходката на Путин продължава с посещение на новопостроен жилищен комплекс. Както вчера, така и днес, изявления на руския президент и коментар за заповедта за ареста му нямаше.

"Президентът посети Мариупол. Първоначалният план беше да отиде само до жилищен комплекс, където, разбира се - не беше планирано да разговаря с местните жители, нито да посети домовете им. Всичко това беше напълно спонтанно. Както и сами видяхте, Путин сам шофираше автомобила си. Нямаше предварително планиран маршрут. А иначе - на място президентът получи подробни сведения от местните власти във връзка с плановете за възстановяване на местните икономика, инфраструктура и сгради", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Говорителят на Кремъл коментира и инцидента над Черно море от тази седмица. Според Песков американските дронове не се занимават с подсигуряване на корабоплаването в международни води, а са доказателство за пряка намеса на Вашингтон във войната в Украйна.

Гневни реакции в Украйна след новината за посещението на Путин в Мариупол. Това е цинизъм, написа в туитър съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

"Престъпникът винаги се връща на местопрестъплението. И докато цивилизованият свят обявява, че ще арестува "режисьора на войната" (Владимир Владимирович Путин), ако пресече границите му, убиецът на хиляди семейства в Мариупол отиде там, за да се любува на руините и гробовете в града. Това е цинизъм и липса на каквото и да е разкаяние", посочи Михайло Подоляк, съветник на украинския президент.

От украинското министерство на отбраната допълниха, че посещението неслучайно е станало през нощта, за да не се видят последствията от руската инвазия.

"Както подобава на престъпник - Путин посети украинския Мариупол под прикритието на нощта. Първо - така е по-безопасно. Освен това в мрака той може да покаже само това, което иска и да скрие града, който неговата армия напълно унищожи", се казва в становището на Министерството на отбраната на Украйна.

Повече от 10 месеца Мариупол е под руски контрол. Обсадата му се превърна в един от най-ярките символи на жестокостите на войната. По данни на Киев убитите цивилни са най-малко 20 000.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Минималната заплата да стане 940 лв. от догодина, предвижда финансовият министър
Минималната заплата да стане 940 лв. от догодина, предвижда финансовият министър
Атлетико Мадрид се затвърди третото си място в Ла Лига след класика над Валенсия
Атлетико Мадрид се затвърди третото си място в Ла Лига след класика над Валенсия