НОВИНИ

Слагат ново осветление на главен път Е-79 при входа на Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 19.03.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

След години на тъмно, община Благоевград ще постави ново осветление на главния път Е-79 край града. Пътният участък е околовръстен на Благоевград и през него преминават хиляди автомобили. Не липсват и много пътни инциденти през годините.

Околовръстният път на Благоевград е неосветен от години. И до днес тук през нощта е трудно преминаването с автомобил, тъй като видимостта е слаба. Често има и неправилно пресичащи хора.

През годините имаше и няколко инцидента с жертви и пострадали. Последният е от преди година, когато млад мъж загина, удряйки се с автомобила си последователно в мантинела и един от стълбовете в началото на града. Откакто е премахнато осветлението, в тъмните часове на денонощието живота си загубиха и няколко неправилно пресичащи пешеходци.

Участъкът е с дължина четири километра, като започва от антените преди Благоевград и завършва при квартал "Струмско". Проверка през 2016 г. е установила, че монтираните през 70-те години осветителни тела са изгнили и ръждясали. Тогава пътноподдържащата фирма ги премахва, защото представляват опасност за преминаващите под тях автомобили.

Трафикът в участъка е изключително натоварен, тъй като поема потока от автомобили както от града, така и от близките населени места.

След няколко неуспешни опита на предишни ръководства, сега община Благоевград е успяла да вземе собствеността върху стълбовете, на които бяха монтирани лампите. Те вече са въведени като актив на Общината, което и дава право да се разпорежда с тях и съответно да ги ремонтира.

"Намерението ми е да осветим града и когато идват хората... това е лицето и входът на града. Когато хората минават дори, ще могат да го виждат това цялото осветено. Говорим за нещо модерно, с фотоволтаична система, осветителните тела, съответната трайност. Да направим нещо наистина ново. Като модел и образец за това какво трябва да се случи в следващия период. А и ще спечелим всички от това", коментира Илко Стоянов – кмет на община Благоевград.

Местните жители настояват осветлението да бъде ремонтирано колкото се може по-скоро, тъй като според тях Благоевград е единственият град в България, който няма улично осветление при влизането в него.

Вижте още в прякото включване на Миглена Медарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона посреща Реал Мадрид в поредното издание на Ел Класико
Барселона посреща Реал Мадрид в поредното издание на Ел Класико
Неваксинираният Джокович пропуска и "Мастърс" турнира в Маями
Неваксинираният Джокович пропуска и "Мастърс" турнира в Маями