НОВИНИ

Президентски избори в Черна гора

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:21, 19.03.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

В Черна гора гласуват на президентски избори. Избирателните секции ще бъдат отворени от 7.00 до 20.00 часа местно време. Държавният глава се избира за пет години.

Черногорците гласуват на четвъртите президентски избори след възстановяването на независимостта на страната и осмите след въвеждането на многопартийната система. Черна гора се отдели от Сърбия през 2006 година.

Досега президенти са били Момир Булатович, Филип Вуянович и Мило Джуканович, който се бори за втори мандат. Сред съперниците на лидера на Демократичната партия на социалистите са Андрия Мандич от Нова сръбска демокрация, Алекса Бечич от Демократи и Горан Данилович от Обединение на Черна гора.

Кандидати са още един от лидерите на движението "Европа сега", депутат от Социалдемократическата партия и инфлуенсър.

"Очаквам да победи мултинационалната, гражданската, равноправна Черна гора. И, разбира се, да живеем нормално", коментира Нада Антич, жителка на Подгорица.

"Нямам никакви очаквания от тези избори. Мисля, че всичко ще си остане същото, независимо кой е на власт", заяви Владо Джуришич, жител на Подгорица.

Право на глас на президентските избори имат близо половин милион граждани. Най-много избиратели има в Подгорица - 143 608, а най-малко в Шавник - 1777.

За президент на Черна гора ще бъде избран кандидатът, получил повече от половината от действителните гласове. Ако няма такъв, трябва да се проведе втори тур на изборите след две седмици на 2 април.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неваксинираният Джокович пропуска и "Мастърс" турнира в Маями
Неваксинираният Джокович пропуска и "Мастърс" турнира в Маями
Трета вечер на протести в Париж, над 80 души са задържани
Трета вечер на протести в Париж, над 80 души са задържани