НОВИНИ

Хвърлиха коктейл "Молотов" по храм във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
20:17, 18.03.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Неизвестен е хвърлил бутилка със запалителна течност по най-новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски". Инцидентът е станал малко след 2 часа миналата нощ. Няма сериозни щети по църквата, полицията работи по случая. Камера за видеонаблюдение е заснела подпалвача.

Камерите за видеонаблюдение на съседен до църквата обект са заснели мъж, облечен в черно, който носи в ръцете си бутилка. Той хвърля коктейл "Молотов" през оградата на църквата. По данни на полицията подпалвачът се е целил във вратата на храма, която е от дърво , за да предизвика пожар. Всичко това се случва малко след 2.00 часа през нощта.

“Единственото положително е, че тази смес е попаднала не където трябва, според виждането на извършителя, и няма реални тежки последствия от това", коментира митрополит Йоан.

”На място незабавно са изпратени патрули на Първо районно-Варна, не са установили извършителя на деянието. Бутилка със запалителна течност е хвърлена по фасадата, увредени са плочката на храма и е опушена", каза главен инспектор Даниел Михов - началник на сектор "Криминална полиция" в РПУ-Варна.

От полицията проверяват и видеозаписите на всички останали камери в района на инцидента, за да се установи по-бързо самоличността на подпалвача.

"Камерите са заснели човека. Съответно нашите органи полицейски са уведомени. И понеже този човек се е подготвял за това, мислил го е и го е сторил, независимо какъв е резултатът, нашият скромен съвет е - този човек, ако ни слуша в момента, да прояви своята мъжественост в правенето на нещо добро", заяви митрополит Йоан.

Според митрополит Йоан този инцидент не е първото посегателство срещу храм във Варна. Последният такъв случай е със запалена гума в двора на Митрополията в близост до Катедралния храм "Успение Богородично".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Христов: До дни 9 държави ще подпишем меморандум за газа
Росен Христов: До дни 9 държави ще подпишем меморандум за газа
16 000 км мантинели по пътищата у нас трябва да бъдат подменени или въобще липсват
16 000 км мантинели по пътищата у нас трябва да бъдат подменени или въобще липсват