НОВИНИ

Специално: Изчезналите деца на Украйна

Журналистическо разследване на най-големите обществени медии в Европа показва потресаващи факти

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:45, 15.02.2023
9924
Чете се за: 07:07 мин.
Европа
Слушай новината

Стотици украински деца са прехвърляни в Русия и давани в приемни семейства или осиновяване. Това показва журналистическо разследване на най-големите обществени медии в Европа - част от Мрежата за разследваща журналистика на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU).

Заключенията им са на базата на анализ на руски видеоматериали и интервюта с украинските власти, със семейства и международни организации.

Според украинските власти над 16 000 деца са отведени по различни схеми в Русия - за летни лагери, за хирургически операции.

"Добре дошли в Москва!" - с тези думи руският Комисар по правата на децата Мария Лвова - Белова приветства 125 деца от Донецка област, пристигнали със самолет на руското Министерство на отбраната.

Видеото е публикувано в канала на Белова в Телеграм.

3 месеца след инвазията през месец май миналата година Владимир Путин подписва закон, с който се позволява бързо предоставяне на руско гражданство на деца от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска република.

На 5 юли Мария Лвова-Белова публикува и кадри от церемония по раздаване на първите паспорти на деца в Донецк. С тях се улеснява първо настаняването на децата в приемни семейства, а после и осиновяването им.

"Не само, че насилственото преместване на деца е военно престъпление, но и осиновяването на деца нарушава международното право", каза Бил ван Есвелд - сътрудник по правата на децата към Human Rights Watch.

Деца са преселвани в Русия от Харковска, Херсонска и Запорожка област, които според Москва са част от нейната територия.

В отговор на въпрос къде отиват - децата едновременно отговарят: "У домааа"

Във видеото, заснето и публикувано от руските власти, една от новите майки не сдържа емоциите си:

"Отговорността ни става още по-голяма - да бъдем техни истински родители", казва тя.

Според Москва така децата имат шанс за по-добър живот, а грижата за тях е само, докато бъдат намерени техни близки. За Киев това е престъпление.

"Това не е нещо друго, а геноцид на украинския народ чрез децата ни. Отвличат ги, променят им гражданството, дават ги за осиновяване, извършват сексуално насилие и други престъпления", каза Дария Херасимчук - председател на "Украйна за правата на децата".

От 16 000 непълнолетни в неизвестност, само 126 са се върнали в Украйна, но само след като са потърсени от техен родител или близък, който е рискувал всичко и е пропътувал до Русия през бойното поле.

Преди година малкият Олександър е ранен от шрапнел в Мариупол. Майка му Снежана Козлова го води в импровизирана военна болница, после руснаците превземат града.

"Качиха ни на камиони "Камаз" и ни закараха във филтрационен лагер. Майка ми беше разпитвана и казаха, че не е издържала и, че ще ме отделят от нея. Даже не ни позволиха да се сбогуваме", казва Олександър.

Той попада в травматологичен център в Донецк.

"Казах им, че имам баба, знам номера й. А те отговориха - "Но никой няма нужда от теб. Ще имаш ново семейство"

А баба му Людмила Сирик трескаво търси новини за внука си, изчезнал в Мариупол. Успява да го открие след публикация във Фейсбук, събира документи и се подготвя за опасното пътуване до Донецк, за да го прибере.

"Питаха ме - ще си го вземете ли, там има война, стреля се - Какво да правя? Той е мой, няма баща, майка му я няма. Ще мина през куршумите, но ще отида. Той ме чака", каза Людмила Сирик - баба на Олександър.

Олександър не е единствен. Град Казача Лопан близо до Харков е един от първите, който падна под руски контрол. Назначените от Москва власти организират летен лагер. Наталия вижда обявата и решава, че това е шанс дъщеря ѝ Карина да избяга от ужаса на войната. В края на август Карина, заедно с още 13 деца, заминават на лагер за месец.

Родителите им е трябвало да дадат истинските актове за раждане, не знаят точния адрес на лагера, нямат и връзка с телефон. В това време украинската армия си връща контрола Харков, децата обаче не се връщат от лагера. Ако родителите им тръгнат за Русия, получават документи, за да останат там.

"Половината от тези, които тръгнаха да търсят децата, вече бяха поискали руски паспорти. От това, което знам, казват им, че Украйна не им позволява да се върнат обратно. Не вярвам да е така!", казва Наталия.

Повечето от украинските деца са отвеждани първо в Московска област. Там са открити 30 училища със специални програми за деца от Донбас. После схемата започва да се прилага и за Далечния изток - Сибир - Владивосток. Веднъж влязат ли в образователната система на Русия започва и процесът на асимилация към руското общество.

"Руската федерация като една страна на конфликта трябва да установи контакт с украинската страна и така да се решава как ще се евакуират тези хора. Никой не даде зелен коридор, за да могат децата да се върнат в контролираните от Киев територии. Така бяха нарушени правилата - вземаш хора и ги местиш някъде, особено деца, които не могат да вземат решения за себе си. Това е ясно доказателство за нарушаване на международното хуманитарно право", каза Олександра Романцова, заместник-председател на "Център за граждански свободи" - Киев.

В хода на разследването е потърсен коментар от официални руски институции, но запитванията остават без отговор.

Снимки: EBU

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петко Христов: Очаквах да играя много повече в Специя
Петко Христов: Очаквах да играя много повече в Специя
Ига Швьонтек разби Даниел Колинс за по-малко от час в Доха
Ига Швьонтек разби Даниел Колинс за по-малко от час в Доха