НОВИНИ

След 12 часа преговори: Сърбия и Косово се договориха за нормализиране на отношенията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:40, 19.03.2023 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

След 12 часа преговори в Охрид Сърбия и Косово се договориха как да прилагат споразумението за нормализиране на отношенията.

Европейският първи дипломат Жозеп Борел съобщи, че това означава практически стъпки, които трябва да бъдат направени в изпълнение на европейския план.

Споразумението предвижда Сърбия да признае косовските паспорти, регистрационни табели и митнически документи, което досега не е правила.

Косово от своя страна ще бъде задължено институционално да гарантира правата на етническите сърби в страната. Преговорите бяха водени от специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак, а като наблюдател участва и специалният представител на Съединените щати за Западните Балкани Габриел Ескобар.

„Ще започна незабавно работа по официалното включване на съответните изменения в 35-ата преговорна глава от рамката за преговори на Сърбия с Европейския съюз и в дневния ред на специалната група за Косово. По този начин и двете страни ще бъдат обвързани със споразумението, което ще бъде част от техния път към Европейския съюз. И ние в Европейския съюз ще изискваме настойчиво от страните да изпълнят задълженията си, неизпълнението им ще има последствия", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Имало ли е нарушения в "Ел Би Булгарикум" - говорят членове на бившето и настоящото ръководство
Имало ли е нарушения в "Ел Би Булгарикум" - говорят членове на бившето и настоящото ръководство
Барселона посреща Реал Мадрид в поредното издание на Ел Класико
Барселона посреща Реал Мадрид в поредното издание на Ел Класико