НОВИНИ

До дни ще се реши дали ще се измести пролетната ваканция

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:14, 26.02.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

В следващите дни ще се реши да се измести ли назад пролетната ваканция, като в края на март учениците да имат още една извънредна, но кратка почивка. Предложението е на организации в образованието, които искат да има две ваканции - по-малка през март и по-голяма през месец май. Според министъра на образованието Красимир Вълчев, който днес посети Шумен за откриването STEM кабинети по природни науки, учениците трябва минат към присъствено обучение, но съобразено с епидемична обстановка.

Според министър Вълчев обучението присъствено е по-качествено и по-мотивиращо за учениците, докато дистанционното обучение създавало демотивация сред тях. По отношение на ваканциите все още не е взето окончателно решение. Предстои в следващите дни да бъде решено. В Шумен министърът на образованието откри STEM кабинети. Това е модерна среда за обучение по природни науки. Така всъщност трудната и абстрактна материя по математика, физика и химия ще бъде преподавана по иновативен начин.

Според просветния министър предложението за две ваканции има предимства една по-кратка и една по-дълга ваканция от 11 дни, което е повече от планираната пролетна ваканция.

"Обхващаме 5 и 7 май, които няма да бъдат пълноценни учебни дни, в другия случай, ако останат разпокъсани дните между майските празници. Недостатък на аргументите, които чуваме, са свързани с недостатъка, че сега вземаме решението. Някои хора са си направили планове. Някои ще могат да ги променят, други няма да могат да ги променят. Дори и да не могат да ги променят. Знаете, че в такива случаи имаме такава възможност до 10 дни по решение на родители да отсъства", заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Материалът за матурите на дванадесетокласниците няма да бъде съкратен, каза още министър Вълчев. Учителите са успели да го предадат в електронна среда. Желанието и на родители, и на министерството е да се продължи присъственото обучение.

"Добрата педагогическа работа е в класната стая. Продължителното електронно обучение води до демотивация за учене, води до обездвижване, до натрупване на психическо напрежение. Ние сме длъжни да направим всичко възможно за максимум присъствено обучение", заяви Вълчев.

Вторият семестър на студентите по медицина ще започне хибридно, защото се държи на практическото обучение. Вузовете обаче ще имат самостоятелност при вземане на решенията.

Автор: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП внесе предложение за доставка на руската ваксина "Спутник"
БСП внесе предложение за доставка на руската ваксина "Спутник"
Унгария и Франция удължават ограниченията
Унгария и Франция удължават ограниченията