НОВИНИ

Унгария и Франция удължават ограниченията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:05, 26.02.2021
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Унгария и Франция удължават ограниченията и обмислят затягане на мерките. Финландия обяви карантина от 8 март.

Унгарското правителство реши да запази действащите ограничения срещу COVID-19 до 15 март. Властите предупреждават, че следващите две седмици ще са особено трудни. В страната циркулират нови варианти на вируса, които се разпространяват по-бързо. Все пак надеждите са, че благодарение на масовата ваксинация, това ще е последната блокада на страната.

"Единствената добра новина е, че наличните в Унгария ваксини са ефикасни срещу всички известни вирусни мутации, но в същото време тези вируси се разпространяват по-бързо", заяви Гергели Гюлиаш, началник на кабинета на министър-председателя.

Следващата седмица ще е решаваща за 20 френски департамента, най-силно засегнати от COVID-19. Ако ситуацията там се влоши, от 6 март властите ще затегнат мерките, съобщи премиерът Жан Кастекс. По думите му близо половината от инфекциите във Франция се дължат на английския вариант на коронавируса.

"Делът на английския вариант е над 50%. Натискът над болниците е близо до критичното ниво", заяви Жан Кастекс, министър-председател на Франция.

Финландия навлиза в триседмична карантина от 8 март. Страната е в готовност да обяви извънредно положение заради обезпокоителния ръст на новите случаи.

Затварят баровете и ресторантите, а дистанционното обучение се удължава. Развлекателни занимания на закрито също временно се прекратяват за възрастните и децата над 12 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До дни ще се реши дали ще се измести пролетната ваканция
До дни ще се реши дали ще се измести пролетната ваканция
България е договорила допълнителни дози от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“
България е договорила допълнителни дози от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“