НОВИНИ

До края на май започва събарянето на старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

Близо 1,3 млн. лв. ще осигури служебният кабинет за неотложен ремонт на педиатрията в София

започва събарянето старите сгради терена бъдещата национална детска болница
bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 07.05.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

До края на месец май стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Националната детска болница. Това стана ясно след среща на министър-председателя Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков. В срещата участваха също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, съобщамат от правителствената пресслужба.

Министър Кондева изтъкна, че вече е приключило делото по обжалването на обществената поръчка и има избран изпълнител за събарянето на сградите. Предстои също така Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да избере изпълнител по отношение на техническия проект на лечебното заведение. В края на месец май ще се състои среща с представители на ЕИБ, на която ще бъдат поканени и членове на Обществения съвет.

„Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас“, посочи министърът на здравеопазването.

„Приоритет на приоритетите е здравето на българските деца“, заяви министър-председателят Главчев и увери, че служебното правителство ще изпълни в цялост поетия ангажимент за обезпечаване на неотложните нужди на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”.

Болницата ще бъде оборудвана с необходимите ѝ нови скенер и рентген. Правителството ще отпусне и близо 1,3 млн. лв. за неотложен ремонт на интензивното отделение и изграждане на нов асансьор за нуждите на пациентите и персонала.

Към момента болницата е единствената университетска детска болница в България. Годишно през нея преминават за лечение около 7000 деца. От своя страна д-р Здравков и проф. Литвиненко благодариха за бързата реакция от страна на премиера и служебния кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Йокич: Минесота знае точно какво прави в защита
Никола Йокич: Минесота знае точно какво прави в защита
ЦИК: Две партии са поискали заличаване на регистрацията си за изборите
ЦИК: Две партии са поискали заличаване на регистрацията си за изборите