НОВИНИ

До края на седмицата ще е ясно колко хора от домове за възрастни ще се ваксинират

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:47, 05.01.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Тече подготовката за преминаване към втора фаза от плана за ваксинация. Тя обхваща учителите и домовете за възрастни хора. 15 000 домуващи и 11 хиляди души персонал имат право да се ваксинират. Колко от тях имат желание да го направят?

До края на тази седмица вече трябва да е ясно колко ваксини точно ще са необходими за домовете за възрастни хора и какъв всъщност е броят на желаещите да се ваксинират. Това е нужно, за да не се изхвърлят флакони с ваксината, които няма да бъдат използвани в срок. Очаква се имунизацията да започне след като бъдат осигурени достатъчно ваксини за медиците на първа линия.

Не е напускала дома за стари хора от март. Господинка Кръстева вярва, че само ваксината може да ѝ върне свободата. Казва, че първа се записала.

"Аз не съм си виждала децата, внуците от две години, няма ги тука и затова, може би ще пътувам, трябва да съм здрава, искам да живея още", споделя Господинка.

Близо 80% от настанените в този дом в Бургас са поискали да се ваксинират.

В домовете в цялата страна се съставят списъци с желаещи. Те ще бъдат предоставени на регионалните здравни инспекции. Самата ваксинация ще се извършва с помощта на мобилни групи, които според подадения списък ще идват с нужния брой дози от ваксината. В столицата и в четирите екипа ще има лекар, сестра и по двама общински служители.

"Идеята на мобилния екип е влиза в този дом, и всички желаещи се ваксинират като ще има резервен екип, който ще доставя ваксини, в случай, че не стигнат предвидените по списъка, но предполагам за ден, най-късно до два ще бъдат обслужени домовете", заяви Красимир Димитров - директор на „Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

Петър Гьошев от дом "Надежда" в столицата още не е взел категорично решение, въпреки че вече няколко пъти са му обяснявали за ваксината.

Албена Атанасова, заместник-кмет на Столична община, коментира, че това е нещо ново за хората и повечето реагират с това, че ще помислят, ще видят, ще решат. Допълва, че все повече хора решават, че ще се ваксинират.

700 възрастни са настанени в социални заведения в Русе. Според общината ситуацията с желаещите ваксина е много динамична.

Катя Петрова, директор на Дирекция „Здравеопазване и социални дейности" в Община Русе каза пред екипа ни, че вчера към момента на подаване е имало само 11 желаещи, а по-късно вече са 170 от потребителите, които са изявили желание да се ваксинират.

Повечето от пожелалите ваксина са от дом „Възраждане", където през лятото имаше огнище на COVID-19.Повечето от тях са съгласни да се ваксинират, защото се притесняват да не се разболеят. Ваксинацията в домовете за възрастни хора се очаква да започне най-късно до две седмици.

Автор: Екип на "По света и у нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кално свлачище край Петрич затвори пътя към четири села
Кално свлачище край Петрич затвори пътя към четири села
Стоян Мирчев, БСП: Готови сме да сътрудничим с всички организации в защита на изборите
Стоян Мирчев, БСП: Готови сме да сътрудничим с всички организации в защита на изборите