НОВИНИ

До месеци пускат на пазара първите защитени марки българско кисело мляко

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:35, 26.07.2023
5978
Чете се за: 02:55 мин.
Бизнес
Слушай новината

До няколко месеца първите марки българско кисело мляко със защитено наименование за произход ще се появят на пазара. Това стана възможно след като Европейската комисия вписа киселото ни мляко в официалния регистър на защитените продукти. То ще се произвежда само от българско мляко и закваска и няма да съдържа консерванти.

Четири години български производители на кисело мляко, заедно със земеделското министерство се бориха то да бъде вписано в Европейския регистър на защитените наименования за произход. Това е най-силната форма на защита срещу имитация на храни в Евросъюза. Само няколко такива млечни продукта в рамките на общността като сиренето "Фета" от Гърция имат тази привилегия.

Оттук нататък преработватели, който искат да произвеждат под марката българско кисело мляко трябва да спазват задължителни условия.

"Не само млякото, но и фуражите от които се произвежда това мляко трябва да бъдат от български произход. Закваската, която се ползва трябва да бъде българска, а не модифицирана и киселото мляко не трябва да съдържа никакви консерванти и други видове стабилизатори", каза Симеон Присадашки, Сдружение „Български традиционни млечни продукти“.

Засега само четири наши фирми ще произвеждат кисело мляко със защитено наименование. Към тях могат да се присъединят и други, но преди това трябва да са получили сертификат за спазени изисквания и след това да кандидатстват в Брюксел. Киселото мляко със защитено наименование ще го различаваме на пазара по специален знак на етикета.

"Факт е, че през последните години с нашите изследвания сме установявали нарушения в качеството на киселите млека. Влагат се какви ли не продукти. Сега смятаме, че с тази защитена марка ще се повиши качеството на тези продукти", каза Антоан Атанасов, Асоциация Активни потребители.

Износителите на българско кисело мляко вече няма да имат нелоялната конкуренция на други производители от Европа. Полза има и за фермерите, защото ще се повиши търсенето на сурово българско мляко. Но най-голямата е ползата за потребителите, които ще консумират чист , натурален продукт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за чужденците
Парламентът прие на второ четене промени в Закона за чужденците
ФК Лос Анджелис обяви трансфера на Филип Кръстев
ФК Лос Анджелис обяви трансфера на Филип Кръстев