НОВИНИ

Експеримент на БНТ: Кои са най-честите нарушения по пътя за морето?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:30, 26.07.2023
Чете се за: 07:22 мин.
Общество
Слушай новината

По 8200 шофьори нарушители на ден засичат пътните полицаи. Само за 50 дни - от началото на юни до 20 юли са установили над 410 000 нарушения на пътя.

Екип на "По света и у нас" направи журналистически експеримент и в последния работен ден от изминалата седмица тръгна по летния маршрут към морето. Иво Никодимов и операторът Иван Ставрев изминаха близо 2000 километра за четири дни и видяха много нарушения и катастрофи.

Над 225 000 са санкционираните за превишена скорост. Като по автомагистрала "Тракия" има засечени "нисколетящи обекти" със скорост над 230 километра в час. Оказва се не са малко и хванатите зад волана след почерпка - 573 са шофьорите с алкохол в кръвта от 0,5 до 1,2 промила и още над 700 по-сериозно пийнали и отчели над 1,2 промила при тестването. За тези 50 дни пък заловените дрогирани шофьори са над 650.

Тръгнахме към Бургас с два полицейски екипа в цивилни автомобили и буквално на всеки километър - два се натъквахме на доста опасни нарушения.

Тръгваме от СДВР. Още на първото кръстовище шофьор направи ляв завой от лента за продължаване направо и засече няколко автомобила. Малко по-късно следва ново нарушение. Два автомобила правят забранен ляв завой от бул. "Васил Левски" към ул. "Иван Вазов". По бул. "Цариградско шосе" до изхода на София не засичаме нито едно нарушение. На 9-ия километър от автомагистрала "Тракия" тръгваме с нов полицейски екип, който се движи с цивилен автомобил.

Сега започваме обход на трасето. Тук е началната точка на територията, която обслужва Областната дирекция на МВР - София. Най-честите нарушения на това трасе са движение с несъобразена скорост, изпреварване, когато това е забранено.

Веднага екипът засича първия нарушител - използва мобилен телефон по време на движение и не е включил задължителни светлини през светлата част на денонощието.

След още няколко километра агресивен водач нервно се опитва да избута автомобилите от лентата за изпреварване.

Нервното присветкване и пускането на ляв мигач, докато изпреварваш колона от автомобили, е едно от най-често срещаните нарушения на агресивните шофьори.

24-годишният Иван Влъчков е най-младият ни шампион в автомобилните състезания. Признава, че когато пътува към морето често го притискат по този начин.

"И летят с ужасно висока скорост, което не е ок. Има писти за тези работи", каза Влъчков. "Постоянно ми се случва и забелязвам, че ме изпреварват все млади шофьори, които искат да се доказват. Не знам пред кого се доказват, но мястото не е на магистралата".

"Ти не може да прелетиш да изпревариш, ако изпреварваш примерно тежкотоварен камион и кола. Аз затова минавам и си ги пускам да се оправят. Кой за където бърза да си стига. Аз си карам с ограниченията", заяви Борислав Стоименов, мотокрос състезател.

Най-опасното в случая е, ако шофьорът, който е притиснат по този начин, рязко намали скоростта или промени посоката на движение.

"Да не се поддават на емоции, да запазят самообладание, да не бързат, да не предприемат резки маневри. Така или иначе водачът отзад надали ще ги удари, надали ще им причини нещо, освен да разсейва вниманието им", заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков, "Пътна полиция" - ГДНП.

Истинско предизвикателство се оказа трасето от "Тракия" между Карнобат и Бургас. Четири верижни катастрофи буквално бяха блокирали движението в събота сутринта.

"Специално за автомагистралите, осигуряването на достатъчно разстояние между превозните средства е факторът, който би намалил тези произшествия. Верижните произшествия са точно следствие от недостатъчната дистанция между превозните средства", каза главен инспектор Лъчезар Близнаков.

Буквално метри преди началото на тапата заради последната катастрофа, ни настигат три автомобила, които рязко от крайната лява лента се насочиха към тази за аварийно спиране, за да заобиколят колоната.

"Извадихме всички късмет, защото тези три автомобила щяха да направят много тежко ПТП, ако не бяхме реагирали", заяви Иван Влъчков.

"Добре, че нямаше никой в аварийната лента и те спряха. Иначе щеше да стане много тежко ПТП", каза Борислав Стоименов, мотокрос състезател.

"Тези автомобили бяха със скорост над 160 км/ч, в това съм абсолютно сигурна. И в крайна сметка оправданието му, защото аз спрях да разговарям с двама от тримата водачи, оправданието беше, той предният тръгна натам", каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

"Изключително опасно поведение е това. Затова при констатиране на такива случаи взимаме отношение. Знаете, че санкциите там са завишени доста. 1000 лева е глобата. Три месеца лишаване от право да се управлява МПС", коментира главен инспектор Лъчезар Близнаков.

По първокласните пътища от Бургас към Варна, а след това и към София, оказа се, изпреварването в завой, както и там където е забранено, се е превърнало в национален спорт, независимо от това, че може да струва твърде скъпо - животът на хората, които обичаме.

Освен нарушенията видяхме и много други проблеми като неравности по пътните платна, дупки, липса на маркировка, скрити зад буйна растителност знаци, мръсни и дори ръждясали мантинели. Всички тези въпроси отправихме към АПИ, които обещаха утре да отговорят на тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФК Лос Анджелис обяви трансфера на Филип Кръстев
ФК Лос Анджелис обяви трансфера на Филип Кръстев
Ще бъде ли екстрадирана българката, обвинена за киберпрестъпления в Германия?
Ще бъде ли екстрадирана българката, обвинена за киберпрестъпления в Германия?