НОВИНИ

До момента не е открита мина в района до нос Галата край Варна

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:58, 28.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Два сигнала за мини до нос Галата. Други две бяха открити в турски и румънски води. Възможно е това да са блуждаещи мини, повлечени от морските течения в Черно море, които тръгнаха от Одеса. Преди седмица експерти от военноморския флот казаха, че е малко вероятно мините да стигнат до българския бряг и че за навлизането им в нашата акватория ще изминат не по-малко от 12 дни.

Сигналът за плаваща морска мина на 70 километра от българския бряг, югоизточно от нос Галата, е подаден в Морския спасителен и координационен център във Варна от турския спасителен център. Наподобяващият морска мина предмет е забелязан от екипажа на турския кораб „ТОМРИЗ-А" около 6:00 часа българско време. Малко по-късно районът е огледан с вертолет на Военноморските сили. На място е изпратен и военен кораб със специална група за унищожаване на мини, който все още е там.

ВМС извършват оглед по сигнал за забелязана мина в Черно море

Още една плаваща мина беше открита около 8:00 ч. сутринта от рибари на около 70 км от румънския нос Мидия в Черно море. Веднага там е изпратен миночистачът "Вицеадмирал Константин Белеску", с група военни водолази на борда. По данни на румънското министерство на отбраната мината вече е обезвредена.

Тази сутрин плаваща морска мина е забелязана и край бреговете на турския град Инеада, близо до границата с България, съобщи Министерството на националната отбрана на Турция. Там са изпратени екипите за Подводна отбрана и мината е обезвредена.

Първата морска мина беше открита от рибари миналата събота в Босфора. Тя също е унищожена.

Информацията за плаващи в Черно море мини дойде от Руската федерация миналия понеделник. В същия ден на специален брифинг командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов заяви, че се извършва засилено наблюдение на българската акватория.

Автор: Светлана Ганчева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН пита учителите за учебните програми от 1-ви до 10-и клас
МОН пита учителите за учебните програми от 1-ви до 10-и клас
Владислав Горанов след разпита в прокуратурата: Твърденията на Божков са неверни
Владислав Горанов след разпита в прокуратурата: Твърденията на Божков са неверни