НОВИНИ

Добрина Чешмеджиева: Истинската журналистика е много сериозна работа

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 24.06.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Българската национална телевизия, заедно с БНР, е с най-високо доверие сред потребителите в България. Това показа проучване на Институт "Ройтерс".

За отговорността на журналистите в обществената медия говори в "Денят започва" Добрина Чешмеджиева, зам.-директор "Програмно развитие, анализи, управление на специални проекти" в дирекция "Новини и актуални предавания" в БНТ.

"Истинската журналистика е много сериозна работа. Много хора могат да пишат, да снимат, да публикуват, но да бъдеш журналист е професия. Това не е хоби и затова призовавам хората да се доверяват на медиите, които те харесват, но да се доверяват на сериозни медии", коментира тя.

"Тази оценка, разбира се, задължава много. Прави впечатление, че на водещите позиции са обществените медии и това според мен дава кураж и трябва да дава самочувствие на журналистите от БНТ, че те се справят добре и хората ни вярват", допълни още тя.

По думите ѝ за последната година се отчита изключителен ръст за платформите на Българската национална телевизия в интернет.

"Почти с 30% е нараснала посещаемостта на нашите платформи в интернет, което е изключително много за последната една година и е доказателство, че се движим в правилната посока", каза журналистът Добрина Чешмеджиева.

Тя сподели, че част от причините, поради които медиите в България продължават да не се ползват с високо доверие, е присъствието на изключително много неясни сайтове, както и генерирането на изключително много фалшиви новини.

Добрина Чешмеджиева ще бъде водещ и на новото предаване на БНТ по повод предстоящите парламентарни избори - "Избори 2021: Надпреварата", което стартира тази вечер от 21.00 часа.

БНТ с ново предаване за предсрочните парламентарни избори

"Вярвам, че в предизборната кампания запазената марка на всяка сериозна телевизия трябва да бъде дебатът, защото когато виждаш заедно различни конкуренти за доверието на хората ти имаш възможност да направиш сравнение, да видиш къде са разликите", коментира Добрина Чешмеджиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск със специален подарък от ...Спайдърмен (Снимки)
Папа Франциск със специален подарък от ...Спайдърмен (Снимки)
Бразилия стигна до успех срещу Колумбия с късен гол
Бразилия стигна до успех срещу Колумбия с късен гол