НОВИНИ

Доц. Христова: Има риск от епидемия от коклюш през следващите седмици

bnt avatar logo
от БНТ
18:36, 19.04.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Риск от епидемия от коклюш има, ние сме в епидемична ситуация, тези случаи ще се увеличават. Това каза в "Още от деня" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести доц. Ива Христова.

По думите ѝ почти половината от областите в страната вече са докладвали случаи на заболяването, а в следващите седмици вероятно ще бъдат обхванати и останалите области.

"Вече са над 280 случаите на коклюш у нас, 205 бяха до миналата седмица. Първите два случая са при бебета на един месец, т.е. преди времето за първата имунизация. Отделно на тази възраст децата са изключително беззащитни - имунната система много трудно работи. Децата трябва да се пазят, а хората в тяхното обкръжение да бъдат ваксинирани".

Двете починали бебета вероятно са заразени от някой възрастен около тях, при когото инфекцията е протекла безсимптомно, посочи доц. Христова.

"Боледуват основно учениците между 6 и 12-годишната възраст - между втората и третата имунизация. Боледуват обаче и техните родители, баби и дядовци. Различна е клиничната картина. Типично при неваксинираните ученици е много силен кашличен пристъп, който води до задух, изпъкване на очите и вените".

При бебетата няма подобна кашлица, но има задух и това се случва без вдигане на температура.

"Протича с невисока температура, започва с известна хрема, кашлица, отпадналост. Температурата преминава, но следва няколкоседмичен период на кашлица. Важно е, когато едно дете кашля повече от седмица, да не се чака, да се търси диагностика и лечение. А лечение има. това е бактериално заболяване и подлежи на лечение с антибиотици", обясни доц. Христова.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Френската полиция арестува мъж, който влезе в иранското консулство в Париж (СНИМКИ)
Френската полиция арестува мъж, който влезе в иранското консулство в Париж (СНИМКИ)
Антонина Зетова: Целта ни е да сме в шестицата, за да играем и на световното първенство догодина
Антонина Зетова: Целта ни е да сме в шестицата, за да играем и на световното първенство догодина