НОВИНИ

Трусовете около кабинета "Главчев": Остри политически реакции в парламента (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:11, 19.04.2024
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

И днес имаше противопоставяне в Народното събрание между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на тема външен министър и служебно правителство. Според Бойко Борисов, не е честно ПП-ДБ да говорят за Даниел Митов, за да не коментират служебните кабинети на Радев. Кирил Петков се усъмни в тайна координация между Борисов, Пеевски и президента. Христо Иванов добави и Сарафов като скрития коалиционен участник.

Още преди Даниел Митов да обяви, че не иска да бъде външен министър, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново критикува доскорошните си партньори от ПП-ДБ:

"Те не реагират нито по министрите, които бяха в служебните кабинети на Радев. Не реагират за сегашния министър на външните работи. Много интересно за техните министри, които останаха, също си мълчат и считат, че им се полага, за техните областни управители също считат, че са си в правото да го имат, а за какво е това право - не знам. Но вие сте добронамерени към тях и всеки ден всеки въпрос е към външния министър Митов. Ми не е честно, не е честно."

От ПП-ДБ заговориха за договорки.

Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме Промяната": "Има тайна координация от моя гледна точка между Борисов, Пеевски и Радев, която в последствие в момента започва да се разпада и те се чудят как да си удържат сделката. Явно този външен министър, който беше избран вдигна веждите на много хора, когато се изказа с доста проруска риторика. Обаче явно е имало договорка. И сега изведнъж президентът казва: моята част от договорката къде е, защо ми махате външния министър. Така аз го прочитам."

Христо Иванов припомни твърденията на президента, че няма отношение към състава на МС. И допълни, че сега се оказва, че има отношение:

"Сарафов през състава на ръководството на министерството на правосъдието очевидно е осигурена неговото участие в коалицията, така че тя да прикрива гърба както на господин Пеевски, така и по отношение на "Боташ" и на тая мръсна тайна за половин милион."

А дали ПП-ДБ ще преговарят пак след изборите зависело от ГЕРБ.

Христо Иванов - депутат от ПГ на ПП-ДБ: "Дали ГЕРБ ще позволят да бъдат вкарани в сглобка, която Пеевски в момента програмира с този състав и тази скрита архитектура на служебното правителство. Сглобка, която включва Пеевски, прокуратурата, която включва Радев и кръгове около Радев."

Опозицията повтори: служебният кабинет е партиен.

Петър Петров - депутат от ПГ на "Възраждане": "Дори на малките деца стана ясно, че това правителство не е служебно след като те промениха конституцията от тези три ПГ. Всъщност имаме партиен кабинет и ние именно заради това сме внесли и вот на недоверие към него."

- Как мислите, че ще се развие тази криза в служебното правителство?

Станислав Балабанов - депутат от ПГ на ИТН: "Питайте Христо Иванов - той позволи тази криза да се случи в нашето общество, давайки възможност на Бойко Борисов да контролира изцяло в момента служебния кабинет, защото той е изцяло на ГЕРБ. Разбира се, и някъде там в гербаджийските сенки прозира и ДПС."

снимки: БГНЕС

ДПС и БСП не коментираха.

Автори: Милена Кирова, Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболистките на Рилски спортист спечелиха бронзовите медали в женското първенство на България
Баскетболистките на Рилски спортист спечелиха бронзовите медали в женското първенство на България
400 кг хероин, укрит в матраци, заловиха на ГКПП "Капитан Андреево"
400 кг хероин, укрит в матраци, заловиха на ГКПП "Капитан Андреево"