НОВИНИ

Експлозии разтърсиха иранския град Исфахан: Израел не коментира, Техеран омаловажи случая (ОБЗОР)

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:37, 19.04.2024
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината

Шест дни след безпрецедентната иранска атака срещу Израел, експлозии разтърсиха иранския град Исфахан. Иран задейства ПВО отбраната си. Още сутринта обстановката се нормализира. Израел не коментира и не потвърждава да стои зад евентуално нападение.

Три силни експлозии в Исфахан рано тази сутрин. Иран активира противовъздушната си отбраната в няколко провинции.

"Няколко малки дрона бяха успешно свалени от противовъздушната отбрана на страната. Няма сведения за ракетна атака срещу Исфахан", каза Хосеин Далириан, говорител на гражданската космическа програма на Иран.

Според иранската агенция Фарс, експлозиите са били в близост до военна база, разположена между летището и централния ирански град.

"Звукът, чут тази сутрин в Исфахан не е от експлозии, а от изстреляните ракети на мощните системи за противовъздушна обраната към обект. Няма щети", каза Сиаваш Михандост, командир на ПВО отбраната в провинция Исфахан.

По-късно иранската държавна телевизия съобщи, че причините за силните експлозии не са известни, показвайки в пряко предаване спокойните улици на Исфахан.

"Надеждни източници подчертаха, че всички ядрени съоръжения и военни центрове в Исфахан и всички части на страната са в пълна сигурност и не е имало инциденти в тях. Върховният съвет за национална сигурност отрече новини, публикувани в чуждестранни медии, за проведено извънредно заседание на Съвета. Гражданската авиация временно спря полетите в страната тази сутрин. В 8:00 часа ситуацията се нормализира", казва водеща на новините на иранската държавна телевизия.

След временното затваряне на летищата в Техеран, Шираз и Исфахан, полетите от тях са възобновени. Западни авиопревозвачи, които и преди избягваха иранското въздушно пространство, удължиха спирането на полетите до Техеран до края на месеца. В Исфахан има голяма военновъздушна база на иранската армия, както и обекти, свързани с ядрената програма на ислямската република. МААЕ потвърди в Екс, че няма щети по ядрени инсталации.

В реч иранският президент Ебрахим Раиси коментира иранската атака срещу Израел в нощта срещу 14 април, но не и експлозиите от тази сутрин:

"Едно от големите постижения е, че всички хора и всички политически възгледи са единодушни, че тази операция беше необходима и укрепва силата и властта на нашата велика нация".

Израел не потвърждава, че стои зад днешната атака. В Екс крайнодесният израелски министър на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир е лаконичен с една единствена дума: "Слабо!"

Проучване на университета в Йерусалим, проведено преди няколко дни сочи, че повече от половината от израелците се противопоставят на контраатака срещу Иран. 74% от запитаните са против отговор, ако това ще застраши отношенията със съюзниците на Израел:

"Чувствам се зле, защото ситуацията в Израел не е добра. Иран и Израел винаги са били в състояние на студена война, но сега наистина изглежда, че са един срещу друг. И не знам докъде ще стигне това."

снимки: БГНЕС

Американски медии, позоваващи се на американски официални лица, съобщиха, че Израел е нанесъл ракетен удар срещу Иран и се оценява ефективността на му и нанесените щети. Това доведе до скок на петролните котировки с над 3% в азиатската търговия, а сорт Брент достигна цена от 90 долара за барел. Златото достигна нов исторически максимум от 2411 долара за тройунция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пътна полиция" провежда 24-часова операция за контрол на скоростта в Сливенска област (ВИДЕО)
"Пътна полиция" провежда 24-часова операция за контрол на скоростта в Сливенска област (ВИДЕО)
Гергана Павлова загуби на четвъртфиналите на турнир по бадминтон в Братислава
Гергана Павлова загуби на четвъртфиналите на турнир по бадминтон в Братислава