НОВИНИ

Скандали при обсъждането на отлагането на либерализацията на пазара на тока

Николай Минков
от Николай Минков
12:56, 19.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

С 1 година се отлага либерализацията на пазара на ток на едро, реши парламентът, като прие три проекта за промени в Закона за енергетиката, внесени от БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН. Против се обявиха само от ПП-ДБ. По този начин още година КЕВР ще продължи да определя цената на тока за бита след 1-ви юли, а НЕК ще запази още 12 месеца статута си на обществен доставчик на електричество за домакинствата.

"През последните 3 години бяхме свидетели на тежко финансово източване на енергийните дружества от БЕХ и фонд сигурност на електроенергийната система. От енергетиката бяха източени близо 5 млр. и 400 млн. лв. Предвид на гореизложеното предлагаме либерализацията да бъде отложена с 1 година", каза Класен Кръстев - ГЕРБ-СДС.

"Сега е този момент, в който ще поправим поредната грешка, която това НС допусна преди месеци и за което от ИТН ви предупредихме, но тогава трябваше да съществува коалицията между ГЕРБ, ДПС и ПП и затова колегите от ГЕРБ трябваше да гласуват коалиционно коректно, но тъпо", заяви Павела Митова от ИТН.

"Кой ще плати цената? Цената ще я платят българските граждани, защото това е един хаос", констатира Драгомир Стойнев - БСП за България.

"Ние ви обяснявахме на вас управляващите, че това е една огромна грешка. Сега, когато нямате никакъв механизъм на въздействие и знаете, че не можете да се справите, най-разумното нещо е да отложим тази реформа с 1 година", предложи Драгомир Стойнев от БСП за България.

"Вие искахте отлагане на тази реформа и когато я гласувахме. В тези месеци от тогава досега не съм чул нищо от вас, с което да я направите по-приемлива, когато виждате, че не става в този механизъм. За мен правите голяма грешка с тези законопроекти. Разяснете си модела, как функционира. Функцията на КЕВР, каква ще е функцията на МС. Достатъчно ясно са разписани. Възможностите за компенсиране и трябва да насочим усилията наистина на енергийната бедност, а не това което слушаме в комисия", каза Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

снимки: Pixabay

"Ние ще подкрепим тези законопроекти, но между първо и второ четене ще направим нужните предложения за промени, така че в действителност да се осигури едно отлагане на либерализацията на пазара. Защото хората се интересуват от сметката си за ток в края на годината т.е. каква сума ще трябва да изкарат от своя джоб и да отидат да платят", посочи Йордан Тодоров от ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Нагелсман остава начело на Германия до Мондиал 2026
Юлиан Нагелсман остава начело на Германия до Мондиал 2026
Нова порция валежи в следобедните часове и през нощта
Нова порция валежи в следобедните часове и през нощта