НОВИНИ

Преди първо четене: Депутатите отлагат частичната либерализация на пазара на ток с година

Николай Минков
от Николай Минков
17:59, 17.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
първо четене депутатите отлагат частичната либерализация пазара ток година
Слушай новината

Депутатите отлагат освобождаването на пазара на ток на едро с една година. Това гласува енергийната парламентарна комисия преди първо четене в пленарна зала. Предложението е на БСП за България и е записано в закона за енергетиката.

"Ако преди няколко месеца притеснението беше само в опозицията, че се предлага законопроект, който ще създаде хаос, затова предлагаме не да се отменя реформата, а да се отложи с 1 година. Притесненията са не само сред бита, но и от електроразпределителните дружества, че нямат средства да компенсират разликите в цената", обясни мотивите Драгомир Стойнев от БСП за България.

Депутата напомни още, че към момента не са предоставени пари на Фонда за енергийна сигурност, които да компенсират доставчиците на ток.

"Останалите 2 Законопроекта предлагат същото. ГЕРБ-СДС и ДПС също предлагат отлагане на либерализацията с 1 година. Ще имаме 1 година да попълним фонда, който е с 1 млрд. дефицит, за да сме сигурни, че моделът ще проработи. Това не е отлагане, а забавяне", обясни председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

Срещу отлагането обаче се обявиха от ПП-ДБ.

"Добре сте преписали един от друг в трите законопроекта, но го няма енергийния минисър тук. Не виждам с какво ще се промени отлагането с една година. Тогава пак ще има популистки изказвания, че няма компенсаторен механизъм. В предизборни период отново виждаме популизъм", каза Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Той прогнозира, че страната няма да е готова за освобождаване на пазара на ток дори и след една година. За промените обаче се обявиха и от Има такъв народ.

"Аз защитава тази позиция вече 1 година. Основната причина е социалните последици, затваряне на тецовете на въглища и състоянието на Фонда за енергийна сигурност. Искаме прозрачен механизъм за излизането на бита на свободния пазар", обясни Павела Митова от ИТН.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев припомни и че към момента всеки може да излезе на свободния пазар ако има желание. Въпреки промените се запазва датата за излизане на битовите потребители на пазара от 1 януари 2026 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокатът на Живко Коцев: Въпрос на време е да докажем, че Коцев не е извършил никакво престъпление
Адвокатът на Живко Коцев: Въпрос на време е да докажем, че Коцев не е извършил никакво престъпление
Откриха огнище на птичи грип в Асеновград
Откриха огнище на птичи грип в Асеновград