НОВИНИ

Реакции след атаката в Иран: Светът призова за деескалиране на напрежението

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:28, 19.04.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

С призиви за деескалиране на кризата в Близкия изток международната общност реагира на атаката в Иран. Държави във враждебни отношения се обединиха в посланията си към Тел Авив и Техеран за сдържаност. От италианския остров Капри, където се срещат първите дипломати на Г-7, към Иран бяха отправени предупреждения за нови санкции, заради атаката срещу Израел. Външните министри на 7-те най-силни държави призоваха Тел Авив и Техеран да не допускат ескалиране на кризата.

Рядко светът се е обединявал толкова силно в призивите си за сдържаност и в желанието в Близкия изток да не избухва нова война.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ: "Ние сме ангажирани със сигурността на Израел. Но също така сме ангажирани да намалим напрежението, да се опитаме да сложим край на това напрежение."

Лаконично и с уточнението, че Израел все още не е потвърдил официално, че е извършил атаката в Иран, Кремъл също коментира.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: "Продължаваме да призоваваме за сдържаност и за отказ от всякакви действия, които биха могли да провокират по-нататъшна ескалация на напрежението в толкова труден регион."

Да проявят сдържаност "всички замесени играчи", призова и първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел. Заради иранската атака срещу Израел, Брюксел вече обяви нови санкции срещу иранските производители на дронове и ракети.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: "Видяхме масираната атака с дронове и ракети, около 300, от Иран срещу Израел. Абсолютно необходимо е регионът да остане стабилен и всички страни да се въздържат от по-нататъшни действия."

Китай демонстрира готовност да работи за намаляване на напрежението в Близкия изток. Пекин е от съюзниците на Техеран. Китай е най-големият търговски партньор на Иран, а освен това е най-големия купувач на ирански петрол.

Лин Джан, говорител на външното министерство на Китай: "Китай се противопоставя на всякакви действия, които допълнително ескалират напрежението и ще продължи да играе конструктивна роля за деескалация на ситуацията."

Турция също призовава всички страни да се въздържат от стъпки, които могат да доведат до по-голям конфликт. В изявление на турското външно министерство се казва, че става "все по-очевидно", че напрежението между Иран и Израел рискува "да се превърне в постоянен конфликт".

Египет, който има важна роля в посредничеството между Израел и палестинската групировка Хамас, предупреди за последствията от задълбочаването на конфликта.

снимки: БГНЕС

Атаката в Иран беше заклеймена от Оман - султанатът, който също често влиза в ролята на посредник в Близкия изток. В изявлението на външното министерство на страната се посочва, че Оман осъжда "израелските военни атаки в региона".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антонина Зетова: Целта ни е да сме в шестицата, за да играем и на световното първенство догодина
Антонина Зетова: Целта ни е да сме в шестицата, за да играем и на световното първенство догодина
Каспер Рууд е на полуфинал на тенис турнира в Барселона
Каспер Рууд е на полуфинал на тенис турнира в Барселона