НОВИНИ

Доц. Красен Станчев: Не зная дали управляващите ще успеят да отнемат лиценза на "Лукойл" за пристанище "Росенец"

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 20.07.2023
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Не зная дали управляващите ще успеят да отнемат лиценза на "Лукойл" за пристанище "Росенец", тъй като има подписан концесионен договор, който не е оспорван. По член 120 от Закона за задълженията и договорите всеки договор е закон за страните, които са го сключили, ако не противоречи на друг закон. Аз не виждам на какво противоречи този договор. Това заяви в "Още от деня" доц. Красен Станчев, икономист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

"Юрисдикцията на ЕС изключва екстериториалност. Доколкото разбирам на "Росенец" няма екстериториалност", обясни той.

Ембаргото, наложено от Брюксел към Русия, засяга продукти и дейности, търговски сделки и т.н. Специално за "Лукойл" и тръбопровода към Унгария има дерогация до края на следващата година. Така че дейността на "Лукойл" като внос на суров петрол от Русия е освободена от забрани. Санкциите обикновено са за компании и индивиди. Световни санкции спрямо "Лукойл" няма и не виждам на какво законово основание може да се направи закон, който да отмени подписания договор, отбеляза доц. Станчев.

Прогнозира, че ще има дела. Когато се тръгне радикално на изземване на собственост, следващите инвеститори в по-големи подобни предприятия винаги ще внимават във връзка с това, което е произтекло с предишния договор, предупреди още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дете беше ударено от мълния в Морската градина в Бургас
Дете беше ударено от мълния в Морската градина в Бургас
Румен Христов: Коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ скърца
Румен Христов: Коалицията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ скърца