Доц. Кунчев: Очакваме средства от ЕК за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението

от БНТ
08:10, 21.07.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Още
Слушай новината

Недобра перспектива пред Европа, не само заради делта-варианта на COVID-19, но и заради четвъртата вълна, която започва да засяга все повече страни. Това прогнозира в "Денят започва" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него до края на юли ситуацията ще остане спокойна, но след това ще се промени, защото трендът се променя - случаите започват да нарастват. От август може да очакваме значително повишение на заболяваемостта, категоричен е доц. Кунчев.

100 милиона лева са предвидени за страните членки за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. Към момента този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни главният здравен инспектор.

Той обясни още, че здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.

Проф. Ива Христова: До месец, месец и половина "Делта" вариантът ще доминира у нас

На Балканите вече има държави, които са пожелали да получат дарение от ваксини, вървят и преговори с Бутан, допълни доц. Кунчев относно количествата неупотребявани ваксини, с които разполагаме.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Туристическият бранш: Очертава се спад на туристите в началото на август
Туристическият бранш: Очертава се спад на туристите в началото на август
Христо Иванов: Парламентът трябва да успее да излъчи правителство
Христо Иванов: Парламентът трябва да успее да излъчи правителство