НОВИНИ

Проф. Ива Христова: До месец, месец и половина "Делта" вариантът ще доминира у нас

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 19.07.2021
7079
Чете се за: 03:00 мин.
Още
Слушай новината

При нас британският вариант все още е доминиращ. Вариантът "Делта" все още набира скорост. Към момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец-месец и половина ще се обърне тенденцията с доминиране на делта-варианта.

За това предупреди в "Денят започва" проф. Ива Христова – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"У нас все още не доминира вариантът "Делта". При насочени изследвания, които прави Националният център, в болници от София, които имат такъв PCR, който насочва към евентуален вариант, именно при такива случаи се оказва до 1/3 от случаите на делта-вариант. Само че това не е извадка на цялата страна", уточни проф. Христова.

Тя обясни, че според последно проучване се оказва, че 1000 пъти е по-висок вирусният товар в горните дихателни пътища при заразяване с делта-вариант. А това води до други последици.

"Болните по-рано започват да предават вируса, т.е. още преди те самите да са осъзнали, че са болни. И отделно: предава се 50 - 60% по-лесно от алфа-варианта, който пък се предаваше 50 - 60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, оказва се, че два пъти и половина близо по-лесно се предава вариантът "Делта", каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Проф. Христова напомни, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване то е безкрайно рядко и леко.

"С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастната група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази. Така че е въпрос и на индивидуален избор и на поведение", допълни тя.

По думите ѝ симптоматиката малко се е променила. При изходния вариант акцентът се е поставял на загубата на обоняние и вкус, докато сега с промяната във вариантите това е минало на заден план.

"На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на интерстициална пневмония", обясни още проф. Христова.

Тя допълни, че България разполага с достатъчно ваксини от различните видове.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пандемията забавя ход в Турция
Пандемията забавя ход в Турция
Затягат мерките срещу вандали в градския парк на Петрич
Затягат мерките срещу вандали в градския парк на Петрич