НОВИНИ

Доц. Нина Янчева: Ваксинирането ще ограничи броя на заболелите

bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 24.12.2020
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

Мутация на КОВИД-19 предизвика спиране на полетите от Великобритания към редица страни от континентална Европа в навечерието на Коледа. За тази мутация знаем две неща - предава се много по-бързо и се влияе от ваксината, която предстои да започне да се прилага. Няма данни да е по-смъртоносна и по-тежка.

Доцент Нина Янчева, началник на отделението за придобита имунна недостатъчност в Инфекциозна болница и ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София, заяви в "Денят започва", че този мутирал щам е установен още през септември.

"Мутациите обаче винаги изострят вниманието, защото се следи дали тази мутация води до промяна в скоростта на разпространение на заболяването и дали променя по някакъв начин тежестта на протичането му, както и дали те ще повлияят проучванията, които текат за нови медикаменти и ваксини", обясни доцент Янчева.

Броят на случаите, които са заразени с новия щам във Великобритания, се увеличава. Наблюденията сочат, че около 50% от заболелите са с този щам. Основният риск от бързото предаване на вируса е увеличаването на броя на инфектирането. Основно заразените са хора под 60-годишна възраст. Средната възраст на новозаразените е 41 години, посочи доцент Нина Янчева.

За момента няма данни да протича по-тежко или да има по-висок процент смъртност.

Доцент Янчева беше категорична, че лечението на всеки пациент е съобразено със състоянието му и е индивидуално. Самолечението може да доведе до негативен ефект - да удължи заболяването и да доведе до усложнение.

"Към този момент броят на заразените и по официална статистика, и по това, което се вижда в болницата, намалява", отбеляза тя.

Доцент Янчева беше категорична, че ваксинирането е важно, защото една епидемия и пандемия може да се контролира по-активно, когато има специфични медикаменти или специфична профилактика. Ваксинирането ще ограничи броя на заболелите.

Ваксината не се препоръчва при лица под 16-годишна възраст поради недостатъчно данни. Не се препоръчва и при бременни, отново защото няма достатъчно данни.

"Поради същата причина не се препоръчва и при хора с имунен дефицит, особено при такива, които получават имуносупресивна терапия, защото при потиснат имунитет няма да се изработят необходимите антитела. Не се препоръчва и при хора, които може да са алергични към съставки на ваксината и при такива, които имат проблеми с кръвосъсирването", подчерта Нина Янчева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каракачанов: Тази година Армията е с най-висок рейтинг като одобрение от обществото
Каракачанов: Тази година Армията е с най-висок рейтинг като одобрение от обществото
Без поклонници във Витлеем, във Ватикана папата ще отслужи литургията по-рано
Без поклонници във Витлеем, във Ватикана папата ще отслужи литургията по-рано