НОВИНИ

Доц. Желязко Арабаджиев: Ракът на гърдата, открит навреме, е напълно лечим

bnt avatar logo
от БНТ
08:14, 05.10.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Големият напредък в лечението на онкологичните болести е т.нар. персонализирана медицина - насочване на терапията срещу специфични характеристики на рака, а не както преди 30-ина години само с една и съща химиотерапията за всички видове рак. Това коментира в "Денят започва" доц. д-р Желязко Арабаджиев, началник на отделението по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница "Токуда" и председател на Българско научно дружество по Имуно-онкология.

Ракът на гърдата не прави изключение. Усилията през последните две десетилетия доведоха до прогрес в лечението на това заболяване както в по-късните стадии, които са свързани с метастази и имат неблагоприятна прогноза, така и в ранните стадии, подчерта той.

По думите му лечението невинаги започва с хирургична намеса, все по-често се прилага предоперативно лекарствено лечение, което е с много ползи за пациентката - и в краткосрочен план, тоест намалява размера на тумора и метастазите в лимфните възли, и в дългосрочен план по отношение на общата преживяемост.

Доц. Желязко Арабаджиев е категоричен, че ранното откриване на рака на гърдата умножава шансовете за излекуване.

Ракът на гърдата, открит в първи стадий на болестта и в малко по-напреднал стадий, е напълно лечим, като пациентките постигат търсената от нас 5-годишна преживяемост без рецидив на болестта, заяви той.

Според него профилактиката на рака на гърдата трябва да бъде част от стратегия, която да позиционира правилно както профилактиката, така и скрийнинга на онкологичните заболявания, ясно да разписва следващи стъпки след диагнозата на онкологичната болест.

Какво още каза доц. д-р Желязко Арабаджиев, вижте във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криминалист за жестокото убийство в Благоевград: Има психологически проблем, който е тлеел дълго време
Криминалист за жестокото убийство в Благоевград: Има психологически проблем, който е тлеел дълго време
Скандал: Най-добрият пекар на Франция с екстремистки изявления
Скандал: Най-добрият пекар на Франция с екстремистки изявления