НОВИНИ

Възможно е днес да започне разтоварването на кораба "Вера Су"

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 05.10.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

16-ти ден корабът "Вера Су" бедства, блокиран в скалите на местността Яйлата край Камен бряг.

Членовете на екипажа му, които вчера трябваше да бъдат разпитани, отказаха да слязат на брега, за да се срещнат с разследващите органи. Разследването, което се води от Добричката окръжна прокуратура, вече премина под специален надзор на Апелативната прокуратура във Варна.

Бурно море и много силен бряг край Камен бряг тази сутрин. Въпреки лошите метеорологични условия, корабът е в стабилно състояние след укрепителните дейности, извършени вчера. Прогнозите обаче са времето да се влоши още, което допълнително ще затрудни ситуацията.

Укрепиха с допълнителни котви кораба "Вера Су"

Възможно е още днес да започне разтоварването на кораба, след като "Вера Су" беше допълнително стабилизиран с укрепителни въжета и три котви. Част от товара е наводнен и затова ще бъде прехвърлен на самоходните баржи, които вече пътуват към него.

Вчера моряк от кораба се свърза с БНТ и сподели, че моряците са изключително притеснени от условията, в които се намират и не са получавали заплати. Настояват собственикът да изплати възнагражденията им, защото това е тяхно право.

Адвокат по морско право: Трудно е да се докаже вината на екипажа на "Вера Су"

Според адвокат Христо Раев, специалист по морско право, държавата може да остане единствено отговорна за всичко, което се е случило и явно това е стратегията на корабособственика - да минимизира своите отговорности.

"Ако е имало сериозни нарушения в действията на екипажа, употреба на алкохол, наркотици, други причини - заспиване на вахта и т.н., това означава, че те не могат да бъдат установени и много трудно ще се предяви претенция към действията на екипажа. При всички случаи, корабните документи може да бъдат преправени, за да бъде установена някаква техническа нередност или някаква намеса на морската стихия", каза адвокатът.

Екоминистърът Асен Личев разпореди да се прави допълнителен мониторинг на водата в района. Пробите от вчера показват, че няма наличие на замърсяване, но проби ще бъдат направени и днес.

Вижте повече подробности в прякото включване на Петя Иванова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо частен имот стана незаконен склад за отпадъци в село Негушево
Защо частен имот стана незаконен склад за отпадъци в село Негушево
Къде изчезнаха такситата на София?
Къде изчезнаха такситата на София?