НОВИНИ

Доколко ефективен е регистърът на НАП за хазартно зависими лица?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:30, 30.04.2023
16135
Чете се за: 05:35 мин.
Още
Слушай новината

Непрекъснато расте броят на българите, които са се регистрирали в НАП като хазартно зависими и които доброволно са пожелали да не бъдат допускани нито в сайтове за залагане, нито в игрални зали.

По въпроса със статистиката за хазартно зависимите у нас - актуална такава няма. Цитират се данни от БАН, които са от преди 10 години и според които 11 200 души в България към онзи момент имат зависимост да залагат. За да има нови данни човек първо трябва да осъзнае, че е зависим, след това да го признае в някакво проучване, което вече подсказва, че статистиката няма как да бъде много точна. Но това, което знаем със сигурност е, че от декември досега над 7200 души са се регистрирали в НАП като хазартно зависими. Което означава, че щом името им е в този регистър - те не бива да бъдат допускани в нито една игрална зала - независимо дали е онлайн, или не. На въпроса работи ли - да. Игралните зали са длъжни да проверяват лицата, преди да ги допускат и според НАП - това се прави и е лесно проследимо, ако пък някой реши да нарушава правилото.

Ще спечеля, няма да спечеля. Ще спечеля - в ума на зависимия печалбата винаги изглежда по-възможна.

"Имало е случаи, в които съм губила и 1000 лв. в деня и 2000. Аз просто все едно не бях на тази планета, живеех в някаква илюзия, мислех си, че всичко си ми е наред. Изчаквам мъжът ми да излезе за работа и веднага отивам да вкарам пари в онлайн сайт и се прибирам и започвам да залагам. Когато загубя пари, започва да ми става лошо, търся начин да ги възстановя", споделя Ива Ивева, випусник на център за рехабилитация "Път към свободата".

Търси минутите, когато мъжът и детето ѝ не гледат.

"Много се изнервях, когато то не иска да заспи, защото аз трябваше да играя.

Зависимостта не прощава на образовани и необразовани, на майки и бащи. Пред очите на психолозите стоят бивши милионери.

"Един млад млаж, който всъщност беше отишъл да изиграе последните пари, които бяха за мляко и памперси на сина му. Той след това се беше укрил, не искаше да се прибира. За съжаление, наблюдавам една тенденция младите да се събират пред казиното като някакъв вид много вървежно средство за забавление", каза д-р Десислава Безинска-Шеинкова, психолог в областта на хазартната зависимост.

Уж безобидно забавление. Така Ива затъва с хиляди. Сега, когато вече е излекувана, продължава да плаща цената. 10 000 натрупани лева дългове.

"Казвах си "Повече няма да пипна, няма да играя, няма смисъл", но това е за една седмица - две, месец-два и после пак. И точно тогава съм си мислила, ако е имало някакъв СТОП бутон въобще, повече да не мога да докосвам такова нещо - бих го направила.

Такъв бутон вече има - след като държавата реши да възстанови възможността в НАП да се регистрира всеки, който иска да спре.

"Всеки последващ месец се вижда все по-засилен интерес, като има определени дни, в които има и по над 250 искания входирани. Когато едно лице се впише доброволно в регистъра, хазартните оператори, независимо дали са сайтове, казина - наземни или игрални зали, са длъжни да не допускат конкретно лице", заяви Павел Лилов, главен експерт "Надзор върху хазарта и хазартните дейности", НАП.

Някои решително заявяват пред НАП, че искат забраната за тях да продължи до 3000-та година. НАП трупа имената в регистъра и вижда, че игралните зали се съобразяват със списъка. Но само той не е достатъчен.

"Без някаква помощ човекът, ако остава зависим и ако не работи по разрешаване на проблема - той намира други варианти, включително чужди профили и разни какви ли още не неща изобретателни съм чувала", заяви д-р Десислава Безинска-Шеинкова.

Регистърът е само стъпка - голяма, но недостатъчна стъпка към голямата печалба - стоп бутона на хазартната зависимост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ допусна изненадваща загуба от Лориен насред "Парк де Пренс"
ПСЖ допусна изненадваща загуба от Лориен насред "Парк де Пренс"
Весела Лечева: Няма риск от спиране на проекта за стадиона на ЦСКА
Весела Лечева: Няма риск от спиране на проекта за стадиона на ЦСКА