НОВИНИ

Доминик Тийм спира с тениса пред родна публика във Виена

Бившият №3 в света страда от множество контузии през последните три години, които му пречат да си върне формата, която го направи шампион в турнир от Големия шлем.

Станко Димов
от Станко Димов
09:59, 08.05.2024
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
доминик тийм надява върне елита мъжкия тенис
Слушай новината

Доминик Тийм планира да прекрати професионалната си кариера след домашния за него турнир на твърди кортове в зала във Виена (АТР 500), който ще се проведе в края на октомври. Бившият №3 в света страда от множество контузии през последните три години, които му пречат да си върне формата, която го направи шампион в турнир от Големия шлем. През 2020 г. Тийм спечели единствения си Мейджър турнир на US Open, побеждавайки във финала Александър Зверев (Германия) с 3:2 сета.

Освен това 30-годишният австриец игра на още три финала в Шлема – „Ролан Гарос“ (2018 г. и 2019 г.) и Australian Open (2020 г.), както и спори за трофея от Финалите на АТР (2020 г.).

През април Тийм даде сърцераздирателно интервю, в което сподели, че „вече не е същия играч като 2020 г.“. Според Salzburger Nachrichten тенисистът планира да сложи край на кариерата си на надпреварата във Виена.

„Ако отново завърша годината като №100 или някъде там, трябва сериозно да се замисля дали си заслужава да продължавам. Това е последният ми шанс. Повече от две години правя опит да се завърна на нивото, което бях преди това, но не се получава“, коментира наскоро Тийм пред Der Standard.

Очаква се австриецът да бъде поредното голямо име, което спира с тениса през тази година. Същото се очаква да сторят бившите №1 в света Рафаел Надал и Анди Мъри.

В кариерата си Тийм има спечелени 17 трофея, последният от които именно на US Open преди 4 години. Конкретно във Виена, където се очаква тенисистът да прекрати кариерата си, той е шампион от 2019 г. От наградни фондове австриецът е заработил малко над 30 млн. долара.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС води с близо 8% пред ПП-ДБ - какви са електоралните нагласи
"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС води с близо 8% пред ПП-ДБ - какви са електоралните нагласи
Личните лекари може да започнат по-ранната ваксинация срещу коклюш
Личните лекари може да започнат по-ранната ваксинация срещу коклюш