НОВИНИ

Доналд Тръмп с исторически триумф в Айова

Неизбежна ли е президентската му номинация?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:42, 16.01.2024
Чете се за: 04:55 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко изненадващата победа в изборите в американския щат Айова, неизбежната номинация за Доналд Тръмп - това са само част от коментарите след провелия се вот за номинация за президентските избори на Републиканската партия.

При гласуването в първия американски щат от предизборния маратон - Доналд Тръмп има преднина с 30% пред останалите двама претенденти - нещо, което се случва за първи път в историята. Той печели 51% от гласовете на републиканците в Айова, след него на второ място се нарежда Рон ДеСантис с малко над 21 процента, трета е и Ники Хейли с малко над 19 на сто. Нито един от двамата не се очерта като реален опонент на Тръмп.

"Беше невероятно преживяване. Казваха: " Ако спечелиш с 12 пункта преднина, това ще е голяма победа и ще е много трудно да бъде постигнато. Е, мисля, че имам двойно по-голяма преднина, даже тройно", каза Доналд Тръмп - бивш президент на САЩ.

Триумфът на Тръмп беше очакван, а битката основно беше за второто място. Но нито Ники Хейли, нито Рон ДеСантис постигнаха резултат, от който да стане ясно кой от двамата ще бъде основния опонент на бившия президент. А Тръмп има и друг повод за триумф - най-близкият до неговата идеология претендент - републиканец - Вивек Рамасвами се оттегли от надпреварата.

Резултатът от вота е удар за губернатор на Флорида Рон ДеСантис. Той се класира втори, но пък изостана с 30 пункта след Тръмп, въпреки че залагаше много на Айова, посети всички 99 окръга и разчиташе много на подкрепа на консервативните евангелисти, които доминират в щата.

“Пишеха ни надгробната плоча още преди месеци. Обявяваха резултати дори преди хората да имат шанс да гласуват. Толкова бяха развълнувани, че си мислеха, че печелят още тук в Айова. Но заради вашата подкрепа, ние започваме с добър резултат", коментира вота Рон ДеСантис - кандидат за президентска номинация на Републиканската партия.

Не толкова голям е ударът за Ники Хейли и все пак трето място за кандидат, който набираше голяма скорост в кампанията не може да се нарече успех. Но следващата седмица на изборите в Ню Хемпшир евангелистите не държат решаващия вот и вятърът духа в благоприятна за Хейли посока. В този щат подкрепата за Доналд Тръмп е под 10 пункта.

"Спокойно мога да кажа тази вечер, че Айова превърна надпреварата за президентската номинация в състезание между двама души. Благодаря, Айова! Продължаваме към Ню Хемпшир", увери Ники Хейли - кандидат за президентска номинация на Републиканската партия.

Единственото, което може да помрачи триумфа на Тръмп е ниската избирателна активност - най-вероятно заради смразяващите минус 30 градуса в Айова. Но основният извод е ясен - Тръмп държи в здрава хватка Републиканската партия.

"Няма някакъв особен сюжет. Фокусът беше насочен към студеното време, кой ще се класира втори. Но голямата новина е, че всичко сочи, че Тръмп си осигури номинацията. Победата в Айова беше очаквано, но боже, той наистина държи тази партия", смята Уилям Хоуел - професор от Университета в Чикаго.

Все пак историята показва, че Айова не е успявала да предскаже коя ще е президентската номинация. През последните 50 години едва 6 пъти победителят в щата е бил победител и в надпреварата за номинация и при двете партии. Следват избори в Ню Хемпшир и Южна Каролина - родният щат на Ники Хейли, където се очаква да видим дали тя ще може да се опълчи достойно на Тръмп, дали ще има по-остра реторика срещу него или ще запази добрия тон - знак, че залага да се кандидатира като вицепрезидент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Херта Берлин почина на 43-годишна възраст
Президентът на Херта Берлин почина на 43-годишна възраст
България ще бъде представена от 10 сноубордисти на Световната купа в Пампорово
България ще бъде представена от 10 сноубордисти на Световната купа в Пампорово