НОВИНИ

Дончо Барбалов: Имаме план Втора градска да стане инфекциозна, чакаме разпореждане

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
09:47, 12.03.2020
Чете се за: 01:01 мин.
Общество

Втора градска болница в София е готова да бъде преобразувана в инфекциозна.

"Ще бъдат взети мерки пациентите, които се намират в болницата, която работи нормално, както ежедневно, се случва да бъдат транспортирани в другите общински болници и да бъдат предприети мерките за подготовка за получаване и трансформирането им в инфекциозна болница. Има решение да имаме готовност, така че имаме план, знаем какви ресурси ни трябват, знаем колко време ще отнеме и когато сме готови, тя би могла да заработи като инфекциозна болница след получаване на съответното разпореждане от Министерството на здравеопазването", заяви зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Дончо Барбалов - зам.-кмет на София: Планът е за 72 часа да бъде извършена трансформацията, първо ще бъдат транспортирани пациентите в другите общински болници. Ежедневно нашите болници обменят информация, знаят колко пациенти в кои отделения се намират. Имат готовност при получаване на инструкции това да бъде извършено. Няма да бъдат допускани инфекциозно болни пациенти преди последният пациент, който нормално се намира в тази болница да бъде изведен.


Той разказа, че на този етап се разчита на персонала, който работи във Втора градска болница, като другите общински болници също са поели ангажимент при необходимост да потърсят хора от техните болници, които биха искали да работят в новосформираната инфекциозна болница.

Дончо Барбалов - зам.-кмет на София: Никой не би могъл да бъде задължен да работи в една преобразувана инфекциозна болница без своето съгласие, така че една от работата с персонала е да убедим хората, че ще бъде осигурена адекватна защита, защитни средства и те ще могат да извършват своята дейност в едни максимално добри за тях условия.

Той допълни още, че капацитетът, който е разчетен за новата инфекциозна болница, е до 50 легла.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грета Тунберг приключва стачките за климатичните промени заради коронавируса
Грета Тунберг приключва стачките за климатичните промени заради коронавируса
Ограничения за спортните събития във връзка с коронавируса
Ограничения за спортните събития във връзка с коронавируса