НОВИНИ

Мухъл и разруха в отделение на общинската болница в Дупница

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 12.03.2020
Чете се за: 01:19 мин.
Регионални

Мухъл и разруха в отделение на общинската болница в Дупница засне мъж, който е бил поставен под карантина там със съмнения за коронавирус. Той публикува два клипа в социалните мрежи, които предизвикаха вълна от коментари и недоволство.

Вчера стана ясно и че двама пациенти са със съмнение за коронавирус в Дупница. Те пристигат вчера по обяд в болницата с грипоподобни оплаквания. Единият е на 26 години от Кочериново, а другият е на 49 години от Дупница. На 8-9 март са преминали през "Калотина", дошли са от Италия, имат грипоподобни оплаквания, заради което са приети под карантина. Взети са им проби за коронавирус. Общото им състояние е добро.

Относно състоянието на пневмо-физиатричното отделение, от което са и кадрите в социалните мрежи, медицинският директор на болницата в Дупница д-р Крум Бонев каза, че предстои ремонт, но за момента той не може да се осъществи. Въпреки че гледката е нелицеприятна, не е опасна за пациентите, категоричен беше той.

Д-р Крум Бонев - медицински директор на МБАЛ "Свети Иван Рилски" - Дупница: Съгласно решение на областния кризисен щаб на първото заседание трябваше да се определи къде трябва да постъпват пациентите, които са контактни или са пристигащи от засегнатит райони с грипоподобни оплаквания. Тъй като на територията на Кюстендилска област в Дупница общинската болница има инфекциозно отделение и частната болница, понеже в областната болница отделението е закрито, а в това време течеше и предепидемиологична обстановка за хепатит тип А, затова решихме, че не трябва да затваряме инфекциозните отделения, да останат и двете отделения в готовност да приемат пациенти с други инфекциозни заболявания. Затова предложихме в пневмо-физиатричното отделение, което от два месеца почти не работи поради липса на лекари, да приемаме тези пациенти временно, докато се установят пробите за коронавирус.


Двамата мъже със съмнение за коронавирус също са настанени във въпросното отделение в самостоятелна стая.

Директорът каза още, че в инфекциозно отделение няма да се приемат хора с положителни проби за коронавирус. Такива ще бъдат приемани в ортопедичното отделение. Ако не достигат леглата, ще бъде спряна дейността и на психиатричното отделение и там също ще бъдат настанявани пациенти. "Има 13 легла за хората под карантина", заяви още той. "Условията в тези отделения са много добри", категоричен беше той. Той каза, че имат всичко необходимо като предпазни средства, за да посрещнат първи пациенти, като бързи тестове за коронавирус се очаква да пристигнат утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничения за спортните събития във връзка с коронавируса
Ограничения за спортните събития във връзка с коронавируса
Очакват се пробите на лицата, контактни с настаненото в "Пирогов" семейство
Очакват се пробите на лицата, контактни с настаненото в "Пирогов" семейство