НОВИНИ

Очакват се пробите на лицата, контактни с настаненото в "Пирогов" семейство

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
09:15, 12.03.2020
Чете се за: 00:44 мин.
Здраве

Няма нови случаи на заразени с коронавирус у нас, съобщиха от Националния оперативен щаб.

Все още не са излезли пробите на 8-те лица, които са били в контакт с възрастното семейство, настанено в "Пирогов". Жената почина вчера, а тази нощ в полунощ се е наложила интубация на мъжа. Неговото сътояние се влошава и той е на апаратна вентилация.

У нас вчера са изследвани 136 проби, от които една положителна - на лекарката, която е била на симпозиуми в чужбина.

Генерал Мутафчийски даде подробности за нейното състояние и за състоянието на жената, с която тя е била в близки контакти.

Ген. Венцислав Мутафчийски: Тази нощ приехме едно от нейните контактни лица, също е с грипоподобна симптоматика, но е в стабилно състояние. Днес ще бъдат изпратени пробите и в двете лаборатории, за да бъдат потвърдени. През това време вече пристигат и контактните лица на същата колежка, които са имали досег с нея за установяване дали има заразени между тях.

Генералът даде информация и как се развива коронавирусът по света и в съседните държави. По света заразените вече са 126 хиляди. Увеличават се новите случаи - в Турция са 9, в Сърбия - 6, в Гърция - 15, в Хърватска - 3.

По въпроса за легловата база в страната, ако се увеличат заболелите от коронавирус, се търсят дарители. Намерени са част от тях, като фирми и частни лица, но с приоритет ще бъдат снабдявани областните болници в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мухъл и разруха в отделение на общинската болница в Дупница
Мухъл и разруха в отделение на общинската болница в Дупница
Дезинфекцират стоков базар "Илиянци"
Дезинфекцират стоков базар "Илиянци"