НОВИНИ

Драма изстреля Хърватия на финал на олимпийската квалификация в Пирея (видео)

Хърватите минаха по трудния път срещу Доминиканската република на гръцка земя

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
23:25, 06.07.2024
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
драма изстреля хърватия финал олимпийската квалификация пирея видео
Снимка: fiba.com

Националният отбор на Хърватия се промъкна на финала на олимпийската квалификация в Пирея. Съставът на Йосип Сесар оцеля срещу Доминиканската република с 80:77 във втория полуфинал на гръцка земя. В Двореца на мира и дружбата двата отбора не разочароваха, но в заключителните минути хърватите намериха пътя към ценната победа и разочароваха баскетболистите на Нестор Гарсия. Двубоят не мина без българско присъствие, тъй като негов комисар бе Елеонора Рангелова.

В спора за олимпийска виза "карираните" ще срещнат домакините от Гърция, които в първия полуфинал отпратиха Словения. Финалът ще се състои утре (неделя) от 21:00 часа.

Началните минути предложиха поделено надмощие и размяната на точни стрелби затвърди тези думи. Крис Дуарте и Андрес Велиз се заеха със задачата да реализира за доминиканците, докато от другата страна Ивица Зубац и Джалийн Смит отговориха на предизвикателството. Това обаче не спря хърватите да се отскубнат с точка актив в края на първата част.

Тенденцията не се промени и на старта на втория период. В следващия момент присъствието на Зубац свърши работа на „карираните“ да се изстрелят на голямата почивка при 37:32.

В началото на второто полувреме дойде ред на Марио Хезоня да блесне и почти собственоръчно да направи така, че символичните гости да се зарадват на двуцифрена преднина. Жан Монтеро и Дуарте имаха други намерения, като именно двамата се погрижиха равенството да светне на таблото след 30 минути игра.

Доминиканците стартираха силно последната част и не се притесниха да влязат в обувките на еднолични лидери чрез Виктор Лиз, Анхел Нюнес, Елой Варгас и Монтеро. Точната ръка зад дъгата на Смит изравни баланса на силите. Моменти по-късно Зубац и Шарич взеха нещата в свои ръце през последните 2 минути, а европейците поеха глътка въздух. Точен изстрел зад дъгата на Антонио Пена и три точни наказателни удара на Монтето доближиха символичните домакини само до точка 7 секунди преди края на мача. Атака по-късно Хезоня не сбърка от наказателната линия, а в ответното нападение Дуарте не сполучи отвъд дъгата и всичко приключи.

Ивица Зубац се отличи за хърватите, отчитайки се с 25 точки и 9 борби, като бе 10/10 при стрелбата си от средна дистанция. Дарио Шарич и Джалийн Смит оставиха на сметката си по 14 точки, като вторият приключи и с 5 овладени под двата ринга топки. Марио Хезоня регистрира 12 и 5 овладени под двата коша топки.

Крис Дуарте отговори със 17 точки. Андрес Фелис и Жан Монтеро добавиха по 13, като вторият остана и с 5 борби. Елой Варгас реализира 11, Анхел Нюнеш наниза 10 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович се наложи над Алексей Попирин на Уимбълдън след обрат
Новак Джокович се наложи над Алексей Попирин на Уимбълдън след обрат
Най-малко 13 загинаха при израелски удар срещу училище в Газа
Най-малко 13 загинаха при израелски удар срещу училище в Газа