Драматургът Станислав Стратиев за българите и свободата

от БНТ
21:46, 25.09.2020
Чете се за: 02:31 мин.
Още

"Поискайте си живота. Не оставяйте други да го живеят вместо вас.
Да мислят вместо вас. Да решават вместо вас. Да избират вместо вас.
Да ви казват кого да обичате днес и кого да мразите утре.“

Из "Поискайте си живота" - Станислав Стратиев

Станислав Стратиев пише тези думи в годините когато демокрацията, за която е мечтал, му носи само тъга. Драматургът описал "Българският модел" и автор на сценария за "Оркестър без име". Отива си преди 20 години в средата на септември.

Славчо Пеев, актьор: "Той имаше страхотно чувство за справедливост и несправедливост. Страхотно чувство. Но не беше злобен."

С актьора Славчо Пеев ги свързва приятелство от детството. Играли заедно баскетбол. После се срещнали в театъра. Така за цял живот.

Славчо Пеев, актьор: "В 1974-а той написа пиесата "Римска баня" и я донесе тук да я прави Нейчо Попов. Това се роди в един период когато 4 или 5 години тукаю бяха спрени всички български пиеси заради чешките събития през 68-а. Спряха Радичков, Валери Петров, всички български пиеси. "Римска баня" беше първото нещо, което след този период излезе. И публиката беше омагьосана."

Днес си го спомня сякаш е жив.

Смешно-тъжните му пиеси "Римска баня и "Сако от велур". Елегантният хумор с "езоповски език". Сладостта да си говорят "забранени неща".

Славчо Пеев, актьор: "Всичко, което казваше, го казваше абсолютно сериозно. Ние припадахме от смях, а той говори сериозно. Съвсем сериозно, някой случай примерно. Припадаш! Много хубаво чувство за хумор имаше. Истинско. Човешко!"

Пиесите на Станислав Стратиев разсмиват българите и през демокрацията. Но авторът им става все по-тъжен. Така го помни Славчо Пеев.

Славчо Пеев, актьор: "Сега ще кажа едни думи, дето не зная как ще се приемат, но му беше много ясно какво ще стане в България. И той се промени, стана друг човек. Това, което написа след 90-а година, в него има много, много тъга."

Из "Зимните навици на зайците" - Станислав Стратиев

"Страна за връщане, не за живеене". За получаване на картички.

Из "Мамут" - Станислав Стратиев

"Всички трескаво се опитват да убедят сами себе си, че всичко е наред. Че така трябва. Че всичко е нормално. Но всички знаят, че съвсем не е така. Че това е голяма, поредната лъжа, която сътворяваме всички ние. И то прекрасно разбирайки, че живеем само веднъж на тази земя. Свободни ли сме?... Били ли сме някога свободни!?..."

В ранните години на демокрацията Станислав Стратиев пише прочутите си портрети на българския характер. Всички се усмихват, когато четат "Българският модел", "Българската участ", "Българската риба". Изглежда смешно, но все по-тъжно.

Славчо Пеев, актьор: "Той беше човек на истината и затова до момента в 83 държави са го играли".

Из "Българският модел" - Станислав Стратиев

"Българският модел е по-лош от Бермудския триъгълник. В Бермудския триъгълник нещата просто изчезват. И знаеш, че ги няма. При българския модел ги има, но не са те. И не знаеш какво е..."

Из "Българската риба" - Станислав Стратиев

"От векове българската риба се лови на чужди въдици.
Нито една българска риба не си знае гьола, тя плува най-добре в мътни води."

Много вода е изтекла. От тези думи на Станислав Стратиев са минали повече от 20 години.

Славчо Пеев, актьор: "Ние сме такива хора - искаме да стане нещо по-добро и то се бави, не става, има хора, които не желаят да стане. А държавата България е невероятна страна. Невероятна!

Славчо Пеев си спомня как през 2013-а сме се срещали на протестите. За интервю. И пак сме си говорили за демокрацията и мътната вода.

"Сега сме в друго време. Друго поколение се включва в протестите. Всички искат най-накрая да се избистри водата".

Славчо Пеев: "Да има справедливост тук. Хората да работят спокойно, да има хора, които да мислят за хората. Да има една група хора, които да водят тази България към нещо добро, защото България го заслужава. Заслужава го! Много трудно обаче такива хора се намират. Има, не може да няма. Има такива хора. И трябва тези хора да си дойдат на своето място."

Из "Мотиви за кларинет" Станислав Стратиев

"За да стане човек друг, трябва най-напред да разбере, какъв е всъщност. Колкото по-жестоко и точно разбере истината за себе си, толкова по-бързо ще се промени."

"Всъщност ние искаме да се промени нашето положение, а не ние самите. Парадоксът е, че докато не се променим ние, няма да се промени положението ни."

Автор: Катя Тодорова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: Непроменена е позицията ни за израелско-палестинския конфликт
Екатерина Захариева: Непроменена е позицията ни за израелско-палестинския конфликт
Проф. Костадин Ангелов: Категорично не готвим ново затваряне
Проф. Костадин Ангелов: Категорично не готвим ново затваряне