НОВИНИ

Дрехи за смет в Русе: Вандали разбиха контейнерите за текстилни отпадъци

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 01.06.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Контейнерите, предназначени за текстилни отпадъци, които бяха поставени наскоро в Русе, са препълнени и не се затварят. А бездомници са разхвърляли дрехите около тях, които в дъжда вече са неизползваеми.

9 са контейнерите за стари дрехи и обувки в Русе. 80-годишният Петко Попов решил да се възползва от новата придобивка, но напразно. Контейнерът бил препълнен, а недобросъвестни граждани извадили и взели каквото им хареса, останалите вещи разхвърляли по земята.

"Минават клошари, раздърпват ги, хвърлят ги и става неприятна работа... Винаги, когато контейнерите не са изхвърлени навреме, те са препълнени, разпилени - грозно е! Грозно е и нехигиенично. Гледката е ужасяваща!“, споделя Петко Попов.

На места добросъвестни граждани почистват минисметищата, но изхвърлят дрехите в обикновените съдове за смет.

Контейнерите за текстил са на габровска фирма, която има ангажимент да ги почиства два пъти седмично.

"За момента така сме се спрели, да наблюдаваме няколко седмици, двата дена - понеделник и четвъртък, при необходимост те са готови да реагират и в други дни от седмицата. Но виждам, че някъде съдовете са празни, някъде пък се хвърля около тях. Тук е моментът да призова гражданите да не се втурват всички в самото начало тъй като знаем, че всеки в килерите, в мазите си държи стари вещи – обувки и дрехи, които са стояли с години и е необходимо да не се изхвърлят всичките едновременно", обясни Диимтър Недев, зам.-кмет на Община Русе.

И въпреки че контейнерите за текстил се използват от две седмици в Русе, единият вече е разбит от вандали. Благодарение на видеонаблюдението извършителите са задържани. А в града на възлови места ще бъдат поставени още 11 контейнера за стари дрехи.

Репортаж на Теодор Стамболиев и Пламен Андреев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1 от 3: Ясен Петров и националите срещу Словакия
1 от 3: Ясен Петров и националите срещу Словакия
Служителят, инсценирал кражбата в Разлог, имал роднински връзки със собственика
Служителят, инсценирал кражбата в Разлог, имал роднински връзки със собственика