НОВИНИ

Дрогата сред децата: 80% от учениците са опитвали алкохол и марихуана

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:16, 29.01.2024
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Тревожна тенденция - огромен процент от българските ученици са опитвали алкохол и марихуана. Нещо повече - оказва се, че и синтетичните наркотици не са непознати за децата.

Голяма част от новите дроги на пазара се приготвят от младите хора, които ги употребяват, защото съставките са достъпни и легални.

Около 80% от българските ученици са опитвали алкохол или марихуана. 30 на сто от тях обаче вече са посягали към синтетичните наркотици.

Статистиката представи днес центърът за лечение "Кошер". Друг тревожен факт е, че буквално през ден се появява нов вид дрога под формата например на билки. Така се оказва, че има деца, за които чаят не е просто чай, който помага да речем против грип, а наркотик, който пристрастява за около две седмици.

От Общинския център по наркотични вещества също извадиха тревожна тенденция - вече деца около 6-и и 7-и клас влизат в престъпния бизнес на дилърите.

Те са ученици в Благоевград и рано са разбрали, че някои хора на тяхната възраст са избрали пряк път към забавлението.

"Имам и то доста, в последно време дори много по-малки мога да кажа, деца дори, започват за използват наркотици около мен. Ако говорим просто за трева, горе долу във всеки квартал има по 3 - 4 човека, които продават".

Пряк път обаче, който води стремглаво надолу. Посока, по която Христо цели 30 години се спускал.

"Аз започнах с алкохол, марихуана, впоследствие минах през полизависимост с основно вещество хероин, плюс всичките други, които може да ви дойдат на акъла, често казано ще ми е по-лесно да кажа това, което не съм взимал. В крайна сметка стигнах до извода, че сам не мога да се справя с този проблем и че ми е нужна помощ", заяви Христо Гергов.

Христо вече е чист и помага на други зависими, за да се сложи точка на черната статистика.

"При мен дойде едно семейство, чиято дъщеря беше починала от еднократно взимане на определен тип вещество. Отлична ученичка, без да пуши, без да пие, просто се случва така, че на някакъв купон или парти употребява и това сложи край на живота ѝ", допълни Желяз Турлаков, психотерапевт в център за лечение "Кошер".

Оказва се, че някои ученици сами приготвят т. нар. нови наркотици. Какво има в тях обаче и самите "готвачи" понякога не знаят.

"При другите наркотици от типа на чай, билка и другите заместващи марихуаната наркотици може да се развие психологическа зависимост в рамките на две седмици. Стандартно за тях е затруднение в съня, концентрацията, има случаи, които вече са регистрирани с инфаркт, инсулт и т.н., както и психози", добави Симеон Парлапанов, клиничен психолог в център за лечение "Кошер".

Заедно с възрастта за първата среща с наркотиците пада възрастта и на дилърите. В Благоевград има данни, че и шестокласници продават на връстници.

"Според мен те не са наясно, защото смятат, че с употребяването на наркотици се смятат за готини и изпъкват пред компанията".

"Не е важното нещо в живота да бъдеш "готин" и поради тази причина да употребяваш вещества", коментира Христо Гергов.

А важното нещо се нарича живот.

Експертите смятат, че от една страна държавна политика с фокус към превенция и лечение на зависимите би променило картината, която показахме. А от друга работа на терапевти и психолози не само със зависимите, но и с техните семейства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортният арбитражен съд наложи четиригодишно наказание на Камила Валиева
Спортният арбитражен съд наложи четиригодишно наказание на Камила Валиева
Политически реакции след словесната престрелка между Радев и Пеевски
Политически реакции след словесната престрелка между Радев и Пеевски