НОВИНИ

След атаката в Йордания - какъв ще бъде отговорът на САЩ

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:01, 29.01.2024 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
Близък изток
Слушай новината

Иран отрече да е отговорен за атаката срещу американска военна база в Йордания, при която загинаха трима военнослужещи, а повече от 30 бяха ранени.

САЩ обвиниха за атаката подкрепяни от Иран групировки, които действат в Сирия и Ирак и обещаха отговор. Часове след удара отговорност за него пое групировката "Ислямска съпротива в Ирак".

Повече от 150 атаки срещу американски военни бази са извършени в Ирак, Сирия, Йордания, както и срещу военни кораби до бреговете на Йемен от началото на конфликта между Израел и Хамас на 7 октомври миналата година.

Зад атаките обикновено стоят групировки, подкрепяни от Иран. За първи път обаче при нападението срещу базата в Йордания, която е близо до границата със Сирия, има жертви и толкова ранени.

Поразени са 4 сгради от военния комплекс, в момента на удара военните са били в спалните помещения. Предупреждение за атака на практика не е имало, твърди BBC. Президентът на Съединените щати обеща отговор.

"Искам да отбележа един тежък за нас момент в Близкия изток. Изгубихме трима смели войници при атака срещу наши бази. И Ви моля за минута мълчание в памет на нашите паднали бойци. И ние ще отвърнем!", заяви американският президент Джо Байдън.

Отговорност за нападението пое "Ислямска съпротива в Ирак" - въоръжената групировка, която твърди, че е извършила още три атаки срещу американски бази в Близкия изток.

Тя разчита на подкрепата на Иран. "Ислямска съпротива в Ирак" е събирателно име за множество шиитски групировки, които имат дълга история в нападенията срещу американски военни цели. Според Иран обвиненията на Вашингтон, че зад удара стоят групировки, подкрепяни от Техеран, са безпочвени.

"Иран не одобрява разрастване на конфликта в региона, не се меси в решенията на групите за съпротива и в това как подкрепят палестинците или как защитават себе си и хората си срещу агресията и окупацията", допълни Насър Канани, говорител на министерството на външните работи на Иран.

Отговорът на Вашингтон се очаква в следващите 24 часа, коментират експерти.

"Иран откровено се възползва от конфликта в момента, за да прави това, което прави от много, много години, а именно - да пречи и да създава проблеми на Съединените щати и на партньорите на Съединените щати по най-разнообразни начини, най-вече чрез прокситата си. Иран не е заинтересован да води война, за това използва прокситата си. И това, което прави, е да тества до къде може да стигне, какви са границите, които ще бъде допуснат да прекрачи по отношение на икономически или военни интереси на Съединените щати и какъв ще бъде отговорът", каза още Алисън Макманус, Център за американски прогрес, Вашингтон.

Натискът върху президента Байдън да отговори расте, но ситуацията е изключително сложна. Американски удар директно срещу цели в Иран безспорно ще ескалира конфликта в Близкия изток.

Но липса на отговор ще засили позициите на Техеран. Като компромис се разглежда вариантът за целеви атаки срещу подкрепяни от Иран групировки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически реакции след словесната престрелка между Радев и Пеевски
Политически реакции след словесната престрелка между Радев и Пеевски
Българските волейболни национали под 18 г. проведоха първи лагер за годината
Българските волейболни национали под 18 г. проведоха първи лагер за годината