НОВИНИ

Великобритания забранява електронните цигари за еднократна употреба

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
14:47, 29.01.2024 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: pixabay.com/
Слушай новината

Британското правителство съобщи, че ще бъдат забранени електронните цигари за еднократна употреба като част от плановете за справяне с нарастващия брой млади хора, които започват да ги използват.

Във Великобритания вече е забранено да се продават електронни цигари на лица под 18 годишна възраст. Само че вейповете за еднократна употреба, продавани в по-малки и по-ярки опаковки отколкото тези за многократно ползване, заобикалят забраните и все по-често попадат в ръцете на деца. Изследванията сочат, че 7,6% от младежите на възраст между 11 и 17 години редовно или от време на време използват вейп, докато преди три години този дял е бил 4,1%. Тази е причината британският премиер да обяви новите мерки, чиято цел е да сложат край на тревожната тенденция.

"Децата не трябва да пушат електронни цигари. Не искаме те да се пристрастяват. Все още не разбираме напълно дългосрочните въздействия на електронните цигари върху здравето. Така че е правилно да предприемем решителни действия предварително. Те включват забрана на вейпове за еднократна употреба, въвеждане на правомощия за следене на ароматите, външния вид, опаковките в магазините, както и подобряване на правоприлагането, което улеснява налагане на глоби на място на търговците на дребно, ако те продават на деца", заяви Риши Сунак, премиер на Великобритания.

Според Риши Сунак новите ограничения трябва да бъдат съобразени с възможностите за достъп до вейпове на възрастните, които се отказват от обикновените цигари. Очакванията са обявените мерки да бъдат гласувани в парламента до края на годината и да влязат в сила от началото на 2025-та.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Павлов поема поста заместник-кмет на Столична община по транспорта
Илиян Павлов поема поста заместник-кмет на Столична община по транспорта
Над 12 000 участници гониха злото на "Сурва" в Перник (СНИМКИ)
Над 12 000 участници гониха злото на "Сурва" в Перник (СНИМКИ)