НОВИНИ

Политически реакции след словесната престрелка между Радев и Пеевски

В задочния диалог се включиха Николай Денков, Кирил Петков и Тошко Йорданов

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:06, 29.01.2024 (обновена)
Чете се за: 06:27 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски очаква първо: имунитетът на Радев да падне след като заговори за нова партия и второ: двамата да се срещнат на политическия терен. А премиерът Николай Денков припомни свои думи отпреди месеци, че в службите вижда сляпо петно по отношение на корупцията.

Задочният диалог Пеевски - Радев - Прокуратурата продължи с изненадата на председателя на парламентарната група на ДПС от бързия отговор на държавното обвинение.

"Как толкова бързо отговориха по едно съобщение от медиите, че нямат абсолютно нищо за съветниците на президента. Чудесно е всичко, което и казва "мистър кеш" да бъде проверено.

- Президентът определи думите ви като слухове и манипулация?

"Как решава това "мистър кеш"? Като последна инстанция в държавата? Диктатурата му свърши. Няма да се повтори. Интересното е прокуратурата, което каза днеска, че не могат да предприемат действия, защото той имал имунитет. Значи има дела за него, които аз искам да разбера какви са, които чакат падането на неговия имунитет. Днеска разбрахме, че той ще прави партия, значи чакаме имунитета му съвсем скоро да падне", заяви Делян Пеевски.

Делян Пеевски изтъкна, че именно той е изкарал президента от комфорта на уютния му кабинет.

"Той излезе, каза, че ще прави партия, чакам го на терена. Ръкавицата е хвърлена, аз я приемам".

Президентът днес каза, че тази по думите му цитирам: "режисирана медийна истерия" е заради страх от нова политическа формация, има ли такъв страх?

"Страх имаше в неговите очи. Очаквам да си подаде оставката и да го видя на политическия терен, да стане политически лидер, да има достойнството да бъде такъв, да се срещнем на европейските избори - това е достойно. Единственото, което е недостойно, е ако тази партия е финансирана с мръсни пари от неговите служебни мандати", коментира Пеевски.

Премиерът Николай Денков изтъкна, че още първите дни управление на ПП-ДБ поставили един въпрос:

"Всички сигнали, всички слухове, ако щете, стига да има достатъчно основания, трябва да бъдат разследвани и тези разследвания трябва да приключат с краен резултат. И там, където има нарушения на закона и със съответните присъди", категоричен беше министър-председателят.

Той припомни и свои думи отпреди няколко месеца.

"Че в службите виждам сляпо петно по отношение на корупцията. И тогава получих подкрепа единствено и само от ПП-ДБ. Надявам се всички други да подкрепят възможността ефективно сравнително в кратки срокове и с крайни резултати да бъдат проведени тези разследвания и истината да излезе наяве. Всичко друго е само слухове и твърдения, които, когато останат недоказани имат само един резултат - да сриват институциите. Между другото президентството го прави това нещо от доста време", смята Денков.

ПП-ДБ отново повдигнаха темата за реформа на службите.

"Ние отдавна искаме да има реформа в ДАНС. Академик Денков предложи смяна на шефа на ДАНС, но то беше блокирано от президента. Когато сезираме органи тези органи, първо трябва да ги реформираме преди да ги сезираме. Така че от ПП-ДБ продължаваме да вярваме, че никой не може да бъде над закона и за да не си говорим само общи приказки, ще започнем силна кампания отново за реформа в службите", заяви Кирил Петков.

Петков заяви, че не се притеснява от евентуален бъдещ политически проект на държавния глава.

От "Има такъв народ" смятат, че след края на мандата си президентът би могъл да оглави политическа партия.

"В кръга на шегата: надявам се следващия му опит да е по-успешен от първите два, защото първия опит с Кирил и Асен беше трогателно нещастен за цялата държава. Още сърбаме попарата на тия двамата, които управляват, а той ги лансира. После господин Янев се появи неясно защо, безсмислено в политическото пространство", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

МВР вече проучва има ли сигнали за финансови злоупотреби в президентството.

"В резултат на публикациите, които се появиха днес в медийното пространство, със заповед на главния секретар е изискана информация от абсолютно всички структури има или няма подавана информация, официални сигнали, както и оперативна такава, така че това предстои да се изясни тепърва", уточни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Очакванията са информацията да бъде събрана в най-кратък срок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дрогата сред децата: 80% от учениците са опитвали алкохол и марихуана
Дрогата сред децата: 80% от учениците са опитвали алкохол и марихуана
След атаката в Йордания - какъв ще бъде отговорът на САЩ
След атаката в Йордания - какъв ще бъде отговорът на САЩ