НОВИНИ

Дует в чистилището: Кюрдски лидер от затвора и писател написаха заедно бестселър

Книгата разказва историята на пенсиониран адвокат с леви убеждения и застаряващ генерал с мъчително минало

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:39, 29.08.2024
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Кюрдски лидер от затвора и турски писател написаха заедно една от най-продаваните книги в Турция - "Дует в чистилището". Книгата разказва историята на пенсиониран адвокат с леви убеждения и застаряващ генерал с мъчително минало.

Сюжетът се развива през последните 40 години в Турция, белязани от военни преврати и противопоставяне с кюрдските сапаратисти.

Селахатин Демирташ - осъденият лидер на про-кюрдската Демократична партия на народите и Йигит Бенер не се познават преди затвора. Демирташ е лидер на третата по големина партия в Турция, когато е осъден на 42 години затвор през 2016 г. Йигит Бенер - автор и преводач, симпатизира на кюрдския лидер.

Първо му праща копие на романа "Пътешествие до края на нощта" на френския писател Луи-Фердинан Селин, после започват да си пишат. Изборът на Реджеп Ердоган за президент миналата година попарва надеждите на Демирташ да излезе на свобода. Така се ражда идеята да напишат роман от писмата си.

"Попитах го - да си пишем ли по-често за литература, а той предложи да напишем роман заедно", каза Йигит Бенер - писател и преводач.

А тайната на успеха на "Дует в чистилището" е моментът, в който излиза на пазара.

"Всъщност този роман е история на конфронтация. Единият е пенсиониран генерал - Айваз паша, а другият пенсиониран адвокат - Синан. Двамата са част от противоположни лагери по време на преврата от 12 септември 1980 година. Но някакси пътищата им се пресичат по случайност години по-късно", посочи Йигит Бенер - писател и преводач.

Турската икономика е в криза през 1979 г., инфлацията е близо 120%, безработицата нараства от 20 до 25 на сто. На 12 септември 80-та година новоизбраното правителство на Сюлейман Демирел е свалено от власт от военните. В "Дует в чистилището" двамата главни герои откриват, че не са толкова различни един от друг, че са правили сходни грешки.

"И как да дойде мирът в едно общество, в което има толкова много конфликти, толкова смърт, мъчения и ужаси? Абсолютната победа на един от двата лагера в този роман би довела до жажда за мъст. Но в обществото не може да има мир, защото отмъщението не е справедливост", каза Бенер.

Писателското дуо - Демирташ - Бенер се срещат лице в лице едва в деня, в който книгата им излиза на пазара. На писателя му е позволено да посети кюрдския лидер в затвора в Одрин. Историята на генерал Айваз Паша и на адвоката Синан показва, че тези, които са на страната на репресиите се оказват губещи. Скоро ще станем свидетели и на това, казват Демирташ и Бенер в интервюта за турски медии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димо Кръстев подписва с третодивизионен италиански отбор
Димо Кръстев подписва с третодивизионен италиански отбор
Политически мотивиран ли е арестът на Дуров?
Политически мотивиран ли е арестът на Дуров?