НОВИНИ

Дуплантис спечели престижна награда в Швеция

bnt avatar logo
от Димитър Русев , Източник: БГНЕС
15:49, 02.12.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Други спортове
дуплантис спечели престижна награда швеция

Новият световен рекордьор в овчарския скок Арманд Дуплантис получи най-престижната спортна награда в родината си Швеция – Брадгулдет (Златно постижение). Призът се връчва ежегодно от шведския вестник Свенска Дагбладет от 1925 година насам за “най-значимото шведско спортно постижение през годината”, като нито един спортист не може да получи наградата повече от два пъти в кариерата си, а за да я спечели втори път въпросният атлет трябва да се счита за “класа над всички” в своя спорт.

През февруари Дуплантис на два пъти подобри световния рекордьор в овчарския скок.
Въпреки пандемията от коронавирус 21-годишният Дуплантис имаше страхотна година, като в два поредни уикенда в началото на февруари подобри световния рекорд в овчарския скок. Първо шведът надмина постижението на французина Рено Лавийени от 6.16 метра като скочи 6.17 в Торун, Полша на 8 февруари, а седмица по-късно той преодоля 6.18 метра в Глазгоу, Великобритания. През есента Дуплантис успя да подобри и рекорда на легендарния Сергей Бубка за най-висок скок на открито, след като скочи 6.15 метра в Рим. Въпреки съкратения сезон, Дуплантис също така изравни постижението на украинеца от десет състезания в рамките на една година, в които преодолява поне 6 метра.

“Чувството е приятно, страхотно. Не успях да спечеля тази награда през 2018, но го сторих сега и това е голяма чест за мен. Скачах много добре и много високо”, сподели Дуплантис от дома си в Луизиана, САЩ. Шведът е и сред номинираните за лекоатлет на годината на Световната атлетика, заедно с Карстен Вархолм (400 метра с препятствия, Норвегия), Йоханес Фетер (хвърляне на копие, Германия), Райън Крузър (тласкане на гюле, САЩ) и Джошуа Чептегей (5 и 10 хиляди метра, Уганда). Победителят ще стане ясен на 5 декември.

Дуплантис се превръща в първия лекоатлет, който печели Брадгулдет от Кайса Бергвист през 2005 година насам. Престижното отличие рядко се печели от футболист, като за последен път това се случва през 1994 година насам, когато то е присъдено на шведския национален отбор по футбол, завършил на трето място на Световното първенство в САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След сексскандала в Брюксел: Унгарският евродепутат се извини
След сексскандала в Брюксел: Унгарският евродепутат се извини
БНБ удължава до 31 март 2021 г. мораториума върху кредитите
БНБ удължава до 31 март 2021 г. мораториума върху кредитите