НОВИНИ

Два пъти се увеличава срокът за плащане на сметки за ел. енергия

bnt avatar logo
от БНТ
15:30, 16.03.2020
5545
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Във връзка с извънредната ситуация в страната, свързана с разпространението на коронавируса, енергийният министър Теменужка Петкова разговаря с председателя на КЕВР и директорите на електроразпределителните дружества в страната.

След срещата Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството заяви, че са дали указания на ВиК операторите да преустановят снемане на показания на битовите абонати. Мярката ще е до 29 март.

Потребителите трябва да направят самоотчет на водомерите и да го съобщят на ВиК операторите чрез интернет страницата, есемес или телефон, така че да се ограничи личният контакт между инкасатори и потребители.

Ще се залагат и служебни резултати на базата на предишен период, където няма подаден самоотчет.

За да няма струпване на хора, се препоръчва на потребителите да плащат сметките чрез електронен превод, банково плащане, чрез "Български пощи", касите на ВиК-операторите или "Изипей".

В помещенията, където са касите, ще се допускат определен брой хора и ще се дезинфекцират.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че днес са проведени срещи с директорите на трите големи електроразпределителни дружества и председателят на КЕВР, за да се направи анализ на ситуацията и да се набележат мерки, насочени към това да се облекчат битовите потребители по отношение на ползването на ел. енергия и плащане на сметките.

Набелязани са няколко категории мерки:

- Осигуряване на непрекъсваемостта със снабдяване на ел. енергия. Всяко дружество преустановава всички планирани дейности, свързани с рехабилитация на мрежата. Остават само случаите с неотложна необходимост, ако има прекъсване на ел. енергия, да се подаде в максимално кратки срокове.

- Ще бъде гарантирано подаването на ел. енергия, така че всички деца да могат да проведат виртуалните си учебни занятия нормално и спокойно.

- Всички болници на територията на страната са длъжни да разполагат и със собствени трафопости и да гарантират алтернативно захранване, посредством агрегати. Започват проверки на болниците, за да се провери дали тези системи са в изправност.

По отношение на плащането на сметки:

- Стимулира се разплащанията и информация да се осъществява онлайн, като за целта всяко ЕРП е посочило имейл адрес и телефон за връзка на своя сайт.

- Пренастройва се работата на центровете за разплащане - въвежда се мярка по отношение на влизането на хора в тези центрове.

- Предприети са мерки за дезинфекция на помещенията, където ще влизат битовите потребители.

- Ще се предприемат мерки за удължаване на сроковете за плащане на сметки, като се прави разсрочване. Срокът по общите условия по договорите се удвоява.

- Ще се разработи механизъм, който да позволи на всички клиенти на "Булгаргаз" да бъдат възстановени сумите, които са надвзети и които са резултат от предоговарянето на условията за доставка на природен газ между "Булгаргаз" и "Газпром". Днес до 17.30 часа изтича срокът за подаване на становища от заинтересованите страни.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че най-важният ангажимент е осигуряването на непрекъснато захранване в цялата страна. Не само заради дистанционното обучение на учениците, а и заради всички, които работят от вкъщи. Трябва да се подсигури и захранването в болничните заведения.

Два пъти се увеличава срокът на крайните потребители на ел. енергия да се разплатят с ЕРП-тата, каза още Иванов.

Взимат се мерки и по отношение на сметките за водата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преустановява се движението на международните влакове
Преустановява се движението на международните влакове
Записват доброволци да помагат на възрастни и трудноподвижни лица във Варна
Записват доброволци да помагат на възрастни и трудноподвижни лица във Варна