НОВИНИ

Двама еврокомисари подадоха оставки, за да стават евродепутати

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:27, 15.07.2024
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Двама еврокомисари подадоха оставки, за да стават евродепутати
Слушай новината

Еврокомисарите еврокомисари Адина Вълян (Румъния) и Виргиниюс Синкевичюс (Литва) подадоха оставки, за да станат евродепутати, съобщиха от Европейската комисия. Вълян беше еврокомисар по транспорта, а Синкевичюс - по околната среда. Мандатът на досегашния състав на ЕК приключва наесен. Временно отговорностите за околната среда ще поеме зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович, а за транспорта - еврокомисарят Вопке Хукстра.

Европейският парламент се събира днес на първа сесия след европейските избори. Утре евродепутатите ще изберат председател на институцията. Очаква се това отново да е малтийката от Европейската народна партия Роберта Мецола. Евродепутатите ще изберат и зам.-председатели.

В четвъртък се предвижда Европейският парламент да гласува предложението Урсула Фон дер Лайен да бъде назначена за втори мандат начело на ЕК. За да бъде избрана, за нея трябва да гласуват половината от евродепутатите плюс един - 361. Гласуването ще бъде тайно и не е ясно дали Фон дер Лайен ще успее да събере подкрепата на достатъчно евродепутати. Ако не бъде избрана от ЕП, Европейският съвет ще трябва да предложи друга кандидатура. Новите еврокомисари ще трябва да бъдат изслушани от парламента наесен и тогава ще бъде гласуван и следващия състав на Европейската комисия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томас Мюлер: Благодаря ви и довиждане
Томас Мюлер: Благодаря ви и довиждане