НОВИНИ

Двама от най-добрите ни военни пилоти загинаха при авиокатастрофа (Хронология)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:48, 13.09.2024
Чете се за: 06:50 мин.
У нас
Снимка: Фейсбук/12 Авиационна База - Долна Митрополия
Слушай новината

Двама от най-добрите ни и надеждни военни пилоти загинаха днес - 51-годишният майор Петко Димитров и 28-годишният старши лейтенант Венцислав Дункин.

Двамата летяха със самолет L-39, който се разби по време на подготовката на авиошоу. При катастрофата не се е задействал катапултът и парашутите не са се отворили. Военни прокурори и следователи започват разследване на причините за тежкия инцидент. Пилотите са изпълнявали сложна и атрактивна маневра на малка височина, когато самолетът им пада.

Катастрофиралият L-39 е бил ремонтиран тази година, а летците са се готвили за изпълнението на тази задача месеци наред в базата в Долна Митрополия. Инцидентът повдигна въпроси за отговорността.

Подготовката на авиационното шоу в "Граф Игнатиево" е във връзка с демонстрации,които трябваше да се изпълнят утре при отбелязването на двайстата годишнината от участието на България в НАТО и е с международно участие. Авиокатастрофата стана на обяд, на мястото имаше много журналисти, които отразяваха подготовката за утрешните полети.

В 12 часа и 13 минути при изпълнение на тренировъчен полет, свързан с очакваните демонстрации от авиобазата самолет L-39 с двама души на борда се подготвя за полет. Това са майор Петър Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин от 12 авиобаза в Долна Митрополия. Преди това полети са изпълнявали първите групи самолети, които също са се подготвяли за авиошоуто. Дошъл и редът да лети екипажът на L-39. Самолетът е излетял в 12.17. Полетът е продължил само 13 минути. Пилотите са изпълнявали сложни маневри на пределно ниска височина. В 12.30 катастрофират и загиват на мястото на инцидента.

В авиобаза Граф Игнатиево в момента на инцидента има много хора. Участници в събитието, гости, както български и чуждестранни журналисти. Няма пострадали сред зрителите и медиите след падането на самолета. Всички журналисти са помолени да напуснат мястото на инцидента като преди това са помолени да предоставят всички видеозаписи и снимки, които могат да помогнат за разследването. На мястото на катастрофата веднага пристигат 4 пожарни от Пловдив и авиобазата, както и спасителен екип от 24 авиобаза Крумово. Разследващи от Военна прокуратура и 5 екипа на министерството на вътрешните работи започнаха разследване веднага след погасяване на пожара.

На мястото на катастрофата много бързо пристигнаха служебният премиер Димитър Главчев и министърът на отбраната Атанас Запрянов.Там беше и командирът на Втора авиобаза генерал Стефан Петров.Те съобщиха кои са двамата загинали пилоти, както и подробности за задачата, която са изпълнявали по време на тежкия инцидент.

Загиналите пилоти са били едни от най-опитните летци във военновъздушните ни сили. Това потвърдиха днес министърът на отбраната и командирът на ВВС. След инцидента те дойдоха незабавно в авиобаза Граф Игнатиево.

Отлични летци с отлична подготовка. Така командирът на ВВС ген. Димитър Петров описа загиналите при изпълнение на рутинна задача пилоти майор Петко Димитров и ст. лейтенант Венцислав Дункин.

"Рутинен тренировъчен полет, който беше планиран много отдавна и за който са се готвили от месеци. Тази задача е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия и днес трябваше да бъде изпълнена като генерална репетиция за утрешното мероприятие", каза ген. Димитър Петров, командир на ВВС.

- Какъв е нальотът на загиналите?

Ген. Димитър Петров: Не мога да ви кажа с точност, но наистина майор Димитров е един от най-опитните летци на L-39 в България въобще, а старши-лейтенант Дункин е пилот с много добри заложби. Беше една от надеждите на базата.

"Това са инструкторите в 12-та база, които обучават пилоти, така че това са най-добрите ни пилоти в 12-та база. По отношение на този самолет L-39. Самолетът преди полет се проверява, технически изправен е излетял. Той е реновиран, капитало-възстановителен ремонт е извършен", посочи Атанас Запрянов, министър на отбраната.

- Ген. Петров, ще подадете ли оставка вие или ген. Русев след поредния инцидент?

Ген. Димитър Петров: Загубих един от най-добрите си приятели. Мислите ли, че съм малко наказан за това, което се случва?

Проблемите в авиацията ни са от години и са свързани най-вече с техническото обезпечаване, а оттам и с подготовката на военните пилоти, коментира пред БНТ авиационният специалист Димитър Ставрев.

"Трябва да се вземат мерки, защото най-малко това дължим на семействата на пилотите, а казваме,че искаме да направим авиошоу за да привлечем млади хора в авиацията, тези млади хора трябва да получат гаранции за своя живот. Добре, че не се случи по време на авиошоуто, тъй като можеше да има жертви и сред зрителите на земята", каза Димитър Ставрев, авиационен специалист.

Утре в състава на Въоръжените сили у нас ще бъде обявен ден на траур, а знамената свалени наполовина.

Репортери: Димитър Димитров, Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър си тръгна с точка след късна драма с шест гола на „Лаута“
Хебър си тръгна с точка след късна драма с шест гола на „Лаута“
Катастрофата край "Граф Игнатиево" лежи на бездушието на политиците, заяви генерал Спас Спасов
Катастрофата край "Граф Игнатиево" лежи на бездушието на политиците, заяви генерал Спас Спасов