НОВИНИ

Игра на криеница в НС: Неприетите закони по ПВУ нажежиха политическите страсти

Николай Минков
от Николай Минков
18:00, 13.09.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

И днес политическо напрежение в парламента. От ПП-ДБ призоваха ГЕРБ-СДС да не се крият и да приемат оставащите закони по Плана за възстановяване и развитие. Бойко Борисов отговори, че прибързани действия няма да правят, за да не става като с промените в Конституцията.

ОТ ПП-ДБ призоваха ГЕРБ в оставащите парламентарни дни да се приемат антикорупционните закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Според Асен Василев по този начин ще се отпушат милиард и 200 милиона.

"Знаете, че там има 3 антикорупционни закона и е крайно време Бойко Борисов да спре да се крие по храстите и да излезе и да каже като мъж - тези закони ни притесняват, притесняваме се, че като се приемат ще ни хванат за корупция или да касае наистина - ние сме за европейско развитие на България и ще приемем тези закони и ще отпушим парите", заяви Асен Василев, ПП-ДБ.

От Силистра Бойко Борисов коментира, че прибързани действия при приемането законопроекти няма да правят.

"Планът за възстановяване Т. Дончев го депозира в парламента, след 4 години някой се събудил сутринта и започва да призовава ГЕРБ, за какво?", попита Бойко Бориосв, лидер на ГЕРБ-СДС.

"За няколко дена да се приемат закони и не знаем после какви ще са последствията - това приключи. Изводът е за тия 4 години е и днеска това което се случва на "Граф Игнатиево" и всичко по институциите - пълен разпад, пълен хаос".

Останалите партии разкритикуваха призива на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС и това, че са сетили преди изборите.

"Виждам че Асен Василев явно питае по-така чувства към г-н Борисов, да ги оставим да не ги коментирам - те ще си го споделят помежду си", каза Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

"Аз се учудвам на късата памет на колегите от ПП-ДБ, защото те бяха в тази срамна сглобка с ГЕРБ и с ДПС и по време на тяхното управление не се взе нито едно евро от ПВУ", каза Борислав Гуцанов, председател на ПГ на БСП.

"ИТН, той много добре знае, даде на Асен Василев възможността да извърви целия път по антикорупционното законодателство с мнозинство извън Бойко Борисов и Делян Пеевски само преди няколко седмици, когато бяхме носители на третия мандат. Неговият партньор и съмишленик Кирил Петков отказа да има антикорупционно законодателство извън Пеевски и Бойко Борисов", заяви Станислав Балабанов, ИТН.

"Кога се сети Асен Василев да призовава НС да ускорява работата си по този план по приемане на законите. Кой управляваше 9 месеца, с кого управляваха те и имаха абсолютно конституционно мнозинство и вместо да разбутват Конституцията в абсурдна посока, можеха да приемат всичко, което искаха", заяви Цвета Рангелова, "Възраждане".

Страната ни закъснява значително с приемането на обещаните законопроекти срещу което да може да усвоява пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тиаго Мота: Първо Емполи, после ще мислим за ПСВ и Наполи
Тиаго Мота: Първо Емполи, после ще мислим за ПСВ и Наполи