НОВИНИ

Двоен вот в Молдова: Провеждат се президентски избори и референдум за членство в ЕС

По сметките на 150 000 избиратели са постъпили 15 млн. долара, зад това стои Русия, категорични са властите

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:22, 19.10.2024
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Снимка: АП/БТА
Слушай новината

Утре в Молдова ще избират президент и ще гласуват на референдум за членство в ЕС. Според социологическите данни, най-много гласове получава настоящият държавен глава Майя Санду, не е ясно обаче дали ще успее да спечели още на първия тур или ще има балотаж. По-голямата е интригата отношение на допитването в еврочленството и причината е, че Русия е впрегната целия арсенал на хибридната война, за да повлияе върху резултата от него. Какъв е залогът за молдовците и още за избора на страната между Брюксел и Москва?

В разгара на кампанията за изборите в Молдова беше разкрита мащабна схема за руска намеса в тях. По банкови сметки на около 150 000 избиратели, само през септември, са постъпили 15 милиона долара. Властите са категорични, че зад тези действия стои Русия.

"В никоя друга държава не е имало механизъм, чрез който 150 000 души са получи банкови преводи, с които да бъдат мотивирани, да бъдат подкупени, да гласуват. Нека да е ясно - това са 150 000 души, но те имат семейства, което значи минимум 300 000. Тоест говорим за около 25% от имащите право на глас в Молдова. Така че, тези преводи се превръщат в доста значим фактор във вота", категоричен е Виорел Чернеуцану, началник на полицейските служби в Молдова.

Подобно е мнението на Алексей Тулбуре, бивш депутат и посланик на Молдова в ООН до 2008 година.

"Ето това е главната цел на прокремълските сили днес в Молдова - да осуетят референдума. Това ще даде възможност на руската пропаганда, на молдовската прокремълска опозиция, да казва, че правителството води държавата в неправилна посока", каза Алексей Тулбуре, политолог.

Освен, че трябва да изберат държавен глава, молдовците трябва да се произнесат и за членството на страната в ЕС. За да бъде валиден референдумът, в него трябва да участват 33% от избирателите. А за да бъде записано членството в Евросъюза като стратегическа цел в Конституцията на страната и за да се признава върховенството на европейското над националното законодателство при възникнало противоречие, от гласувалите подкрепа трябва да са заявили 50% плюс един. Последните социологически данни показват, че 55% от имащите право на глас са склонни да подкрепят референдума. Въпреки опитите на Москва да повлияе на резултата - с дезинформация, пропаганда и подкупи. Още през юни САЩ, Великобритания и Канада излязоха с обща декларация, в която се твърди, че е разобличена схема за руска намеса в изборите в Молдова.

"Ние нямаме проекти, които се финансират от Русия, няма инвестиции от там. Всичко, което се случва в Молдова - инфраструктурно развитие, укрепване на икономиката, социална помощ, компенсации и т.н., всичко идва от Запада, от ЕС, от други държави. Въпреки това, броят на хората, които харесват Путин, остава висок. Защо? Един от най-простите отговори - ние много дълго време се намирахме под прякото влияния на руската пропаганда", смята Тулбуре.

През последните дни кампанията е особено ожесточена - в Молдова се провеждат както проевропейски шествия, така и проруски. По груби изчисления, около 30% от молдовците подкрепят Русия, а около 70 на сто говорят руски.

"Нашата Молдова днес се превръща в заложник на геополитическата ситуация. Западът ни поставя между чука и наковалнята, между НАТО и Изтока. Ето защо трябва да запазим неутралитет, за да не се окажем в ситуация, в която да избираме страна", заяви Николай Социали, жител на Киев.

Кандидатите за президент на Молдова са 11. Преднината на проевропейски ориентираната Майя Санду е повече от убедителна. Балотаж обаче не е изключен. А вотът утре ще покаже дали молдовците ще изберат Брюксел или Москва и ще зададе тона за за парламентарните избори догодина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради смъртта на 12 бебета турските власти отнеха лиценза на 10 частни болници
Заради смъртта на 12 бебета турските власти отнеха лиценза на 10 частни болници
"Справедливост за Митко": Близки на убития Димитър Малинов от Цалапица протестираха пред прокуратурата в Пловдив
"Справедливост за Митко": Близки на убития Димитър Малинов от Цалапица протестираха пред прокуратурата в Пловдив