НОВИНИ

Разказ от първо лице за ужаса да бъдеш въвлечен в схема за трафик на хора

Между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора всяка година

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:59, 19.10.2024
Чете се за: 05:55 мин.
У нас
разказ първо лице ужаса бъдеш въвлечен схема трафик хора
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора. У нас трафикантите най-често намират път към жертвите си онлайн и ги въвличат принудително в проституция, просия, кражби или тежка физическа работа без заплащане. Днес в много градове на страната премина "Поход за свободата" - мирно шествие, което изостря вниманието върху съвременното робство - трафикът на хора.

Първи сценарий - след смъртта на баща си, момиче е продадено като непотребна вещ.

"Братята ѝ я продават на трафикант в Гърция, където тя е принудена да проституира и щастливата случайност я свързва с хора, които успяват да ѝ помогнат, да подадат сигнал", разказа Даниела Савеклиева - секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Втори сценарий - непознат се свързва с дете в социалните мрежи.

"Започва една емоционална връзка, която може да се превърне примерно във форма на секстинг, на изпращане на провокативни снимки, които в един момент, първо ние не знаем тези снимки за какво ще се използват, но след това започва и едно изнудване", обясни Моника Николова - изпълнителен директор на фондация "Кампания А21".

Трети сценарий - интернет обява с обещание за работа в чужбина с много висока заплата, без изисквания за език и специални умения. Следва пътуване с надежда за по-добър живот.

"Най-лошият сценарий е първо, много често хората не знаят къде са, биват изолирани, техните документи са отнети, не получават обещаното", подчерта Моника Николова - изпълнителен директор на фондация "Кампания А21".

"Не подписват договори или подписват такива, които са фалшиви, но не им се дава екземпляр от тях, те се затварят на едни места, които нямат право да ги напускат, нямат право на връзка със своите близки и познати", каза Даниела Савеклиева - секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора.

Три сценария от реалния живот, които въвличат съдбите на десетки жени, деца и мъже. Хора, държани в страх и безмилостна експлоатация. Схемите са различни, но винаги започват с красиви обещания. Така например докато е била студентка в Лондон, Алекс работила като статист в различни продукции. С идеята за повече работа се регистрирала в специална платформа, където режисьорите директно могат да се свържат със статиста. Веднага получила предложение от човек, който я поканил за работа с ново студио.

"Това, което този човек ми предложи беше да ходя до друг град за интервю, което беше първата червена лампичка за мен, тъй като аз нито съм актриса, аз съм статист, те просто трябва да видят как изглеждаш, имаш ли опит, ако те харесват те взимат, никой не те кани на интервю. Притеснението в мен ме накара да поканя две мои приятелки с мен, да не пътувам сама. Нещо ми казваше да се застраховам", разказа Алекс Валенсуела.

Когато пристигнали на уреченото място, мнимият продуцент казал на Алекс, че лично ще я вземе с колата си. Намеренията му обаче рязко се променили, когато разбрал, че не е сама.

"Никой не се появява, аз звънкам, абонат с такъв номер не съществува, съобщенията ми спряха да се изпращат, не можах да го намеря след това в платформата и тогава си спомням как на 21 в Лондон в ужким индустрия, която трябва да е доста безопасна, аз си казах добре, това със сигурност не е щяло да има хубав край, ако не бях предприела някакви крачки", категорична е Алекс Валенсуела.

И ако Алекс е усетила заплахата и се е предпазила, трафикантите продължават да намират нови и нови начини да генерират огромни печалби. Последната схема - фиктивни бракове на българки с чужденци.

"В страни от Азия най-често, където те пътуват, за да сключат брак с гражданин от трета страна, който придобива чрез брака правото да пребивава на територията на ЕС, съответно това отново е една добре организирана престъпна схема и организаторите на схемата получават значителни средства, докато жената може да получи една минимална сума", обобщи Росица Янева - местна Комисия за борба с трафика на хора - Община Бургас.

За да бъдат информирани хората за опасностите при трафика на хора, днес в много градове в страната се проведе "Поход за свобода". Целта - да включи "червените лампички" на обществото срещу престъплението, което въвлича в съвременното робство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанец разочарова Пьотр Нестеров на финала на турнир в Италия
Испанец разочарова Пьотр Нестеров на финала на турнир в Италия
Категорична първа победа за Рилски спортист в женската А група
Категорична първа победа за Рилски спортист в женската А група